Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi ucrainean Volodimir Zelenski au luat o cină ”operaţională” şi au discutat timp de trei ore, în noaptea de duminică spre luni, la Palatul Élysée, unde au pregătit următoarele termene militare şi diplomatice, potrivit anturajului francezului, în contextul unei viitoare contraofensive ucrainene, iar Franţa a anunţat că urmează să formeze şi să echipeze mai multe batalioane ucrainene, cu vehicule blindate şi tancuri uşoare de tip AMX-10 RC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Franţa joacă un rol ”foarte specific” pentru Ucraina de la începutul războiului rus, iar cei doi şefi de stat vorbesc ”cu încredere”, deschis, în pofida unor divergenţe, potrivit unor surse de la palat.

”Dragă preşedinte Zelenski, prietenul Franţei, bine ai venit”, a declarat Macron pe Twitter, lăsând impresia că începe un mesaj şi nu-l termină.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În urma acestei întâlniri, cei doi au făcut publică o ”Declaraţie comună”.

Zelenski şi Macron cu purtat o discuţie ”operaţională”, potrivit anturajului şefului de stat francez.

În contextul în care frontul este în continuare relativ ”stabil”, în pofida unor confruntări armate ”intense” la Bahmut, în Donbas, ”discuţiile au vizat viitoare intenţii ale Ucrainei”, potrivit surselor citate.

”Problema azi a ucrainenilor este să ajungă la ruţii care au înţeles care sunt ameninţările cu care se confruntă” pe linia frontului. ”Ei au dat înapoi din posturile de comandament şi logistică”, potrivit acestor surse. Ucrainenenii cer ”să poată lovi mai departe”.

Cei doi preşedinţi au ”discutat despre mijloace de a face acest lucru”, precizează ele.

În vederea atingerii unor ţine aflate ”mai departe”, Regatul Unit şi-a anunţat intenţia de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow.

Franţa dispune de rachete de acelaşi fel, de tip Scalp.

Ea se pregăteşte să consolideze susţinerea pe care o oferă Kievului.

Este vorba despre mentenanţa tunurilor de tip Caesar, care şi-au dovedit utilitatea.

Parisul urmează să trimită alte tancuri uşoare de tip AMX-10 RC, însă nu precizează câte anume.

”În săptămânile următoare, Franţa va forma şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare”, se arată în ”Declaraţia comună”.

Un batalion - de 600 de militari - a fost format de către instructori francezi în Polonia, din aprilie.

În 2023, Franţa s-a angajat să formeze 2.000 de militari ucraineni pe teritoriul francez şi alţi 4.000 în Polonia.

Ea nu exclude o formare pe avioane de vânătoare, în pofida faptului că pe agendă nu se află o livrare de avioane franceze.

”O îngrijorare ucraineană este apărarea spaţiului aerian” declară o sursă de la Palatul Élysée.

”Este normal să se vorbească despre toate instrumentele tehnice în vederea contracarării unor atacuri. Aviaţia face parte dintre ele”, recunoaşte această sursă.

Franţa, care a livrat Ucrainei avioane de tip Mistral, sisteme de lansare de rachetă de tip Crotale şi Mamba, studiază livrarea unor sisteme de apărare de tip sol-aer.

Palatul Élysée sublinază că nu vrea să facă publice detaliile susţinerii Ucrainei.

Zelenski şi Macron, care îndeamnă în ”Declaraţia comună” la impunerea unor noi sancţiuni Rusiei ”pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune”, au discutat agenda diplomatică viitoare - o reuniune G7 în Japonia săptămâna aceasta, summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, şi o reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE), în mai, la Chişinău, în Republica Moldova.

Problema garanţiilor de securitate care să fie oferite Ucrainei după războiul rus urmează să se afle pe agenda acestor reuniuni internţaionale.

Kievul şi-a prezentat planul de pace, Franţa vrea să fie un lider, China a trimis un emisar, însă nu a venit vremea negocierilor. Niciunul dintre beligeranţi nu este pregătit pentru negocieri de pace, iar agendele diplomatică şi militară sunt legate.

Macron şi Zelenski ”au discutat în mod detaliat, într-un spirit de încredere”, dau asigurări aceste surse din anturajul lui Macron, dar în deplină confidenţialitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.