Fostul ministru al Economiei al lui François Hollande, Emmanuel Macron, şi-a anunţat miercuri candidatura în alegerile prezidenţiale din aprilie 2017, o intrare în cursă aşteptată, pe care candidatul vrea să o plaseze sub semnul "speranţei", scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În acest anunţ, pe care l-a făcut într-un centru de formare de la Bobigny, în departamentul popular Seine-Saint-Denis, el şi-a opus acest proiect al unei "revoluţii democratice" "vidului" sistemului politic actual,,pe care afirmă că l-a trăit "din interior".

El evocă o reaşezare, care trece de asemenea printr-o "relansare a Europei", care este şansa noastră în mondializare".

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Candidez la preşedinţia Republicii deoarece cred mai mult decât orice altceva că putem să reuşim, că Franţa poate reuşi", a declarat el în faţa presei în centrul de la Bobigny.

"Vreau să fac Franţa să intre în secolul al XXI-lea, vreau ca ţara mea să ridice din nou capul şi să regăsim astfel firul istoriei noastre milenare", a spus el.

Înainte să-şi anunţe candidatura, fostul bancher, în vârstă de 38 de ani, era creditat cu 14% din voturi în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

"TEATRU AL UMBRELOR"

Emmanuel Macron a opus viziunii Franţei "care depăşeşte limitele prin exces, care insultă şi exclude", o Franţă "obolistă, care stagnează şi care gestionează", o viziune a unei Franţe "libere şi mândre de ceea ce este".

"Franţa trebuie să-şi regăsească încrederea în ea şi să-şi construiască proiectul, prin munca emancipatoare mai întâi", a subliniat el.

"Nu este o fatalitate, astăzi, ca un tânăr care trăieşte într-un cartier dificil, ca cel în care ne aflăm, să-şi poată găsi de muncă", a spus el, cu titlul de exemplu. "Ţara noastră se va redresa prin tineretul ei".

Fostul consilier al lui François Hollande a adresat cuvinte grele sistemului politic actual, căruia i-a denunţat "reţetele de secolul trecut" şi "regulile depăşite şi de clan".

"Am văzut din interiorul vidului sistemului nostru politic care împiedică majorităţile de idei pe motiv că ele fragilizează aparatele, partidele tradiţionale, interesele dobândite", a denunţat el.

"Care nu urmăreşte interesul general, ci propriul interes. care a transformat viaţa francezilor într-un simplu decor al propriului teatru de umbre", a adăugat candidatul.

Emmanuel Macron, care se vrea nepartizan şi care a refuzat să participe în alegerile primare ale stângii, prevăzute în ianuarie, afirmă că-şi doreşte o Franţă care "trăieşte din munca sa" şi care "are consideraţie faţă de cei mai slabi".

"Miza pentru mine nu este să unesc stânga, nu este pentru mine, astăzi, să unesc dreapta. Miza este să-i unesc pe francezi", a declarat el.

"Această luptă este cea pe care o vom purta împreună. (Pe) această revoluţie democratică o voi putea duce la bun sfârşit numai împreună cu voi", a subliniat el.

Instalat la un pupitru, aşezat între-un hangar, în mijlocul maşinilor, Emmanuel Macron era înconjurat de activişti care purtau bluze gri inscripţionate cu sloganul mişcării sale En Marche! pe care a lansat-o în primăvară.

"Emmanuel Macron dovedeşte că este diferit de alţii. El ar fi putut să-şi anunţe candidatura într-un salon parizian sau la un (jurnal) de la ora 20.00. Însă nu. El o face în Seine-Saint-Denis, într-un centru de ucenicie, în mijlocul şomerilor aflaţi în formare. Simbolica este foarte puternică. El ne dovedeşte că nu va proceda ca alţii", comentează Patrick Toulmé, preşedintele Forumului meseriilor, centrul de ucenicie în care tânărul şi-a anunţat candidatura.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.