Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat miercuri că ”nu este posibil un consens” cu Turcia pe tema definirii terorismului, într-o conferinţă de presă, la finalul summitului NATO de la Watford, la periferia Londrei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Eu nu văd un consens posibil”, a declarat el, în contextul în care Turcia a lansat o ofensivă în Siria împotriva unor grupări kurde siriene prezente la frontiera turco-siriană, pe care Ankara le consideră teroriste.

Aceste grupări kurde siriene au susţinut coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi altor organizaţii jihadiste.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Este clar că nu suntem de acord să clasificăm ca grupare teroristă YPG (Unităţile Protecţiei Poporului) şi PYD (Partidul Uniunii Democratice), iar eu cred că asupra acestui lucru există un consens”, a declarat el, referindu-se la omologii săi din cadrul NATO, mai puţin preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

”Noi luptăm împotriva PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi tuturor celor care desfăşoară activităţi teroriste împotriva Turciei, în mod foarte clar, însă noi nu facem această scurtătură sau această agregare pe care o doreşte Turcia între aceste diverse grupări politice şi sau militare, Aşadar există un dezacord, el nu a fost ridicat”, a subliniat şeful statului francez.

PKK, o organizaţie separatistă kurdă, care luptă de decenii împotriva puterii centrale turce, este clasată organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de alte ţări, inclusiv Franţa şi Statele Unite.

Relaţiile între Paris şi Ankara s-au tensionat după lansarea în octombrie a unei ofensive turce în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene YPG, un aliat-cheie în lupta împotriva SI.

Turcia este foarte nemulţumită de susţinerea de către Fraţa a Forţelor Democratice Siriene (FDS), din care fac parte YPG, considerate de Ankara drept o prelungire a PKK.

O întâlnire, marţi seara, între Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, înaintea summitului NATO, nu a permis ridicarea ”tuturor ambiguităţilor”, consideră Macron.

Şeful statului francez i-a invitat la Pau, în sud-vestul Franţei, la 16 decembrie, pe preşedinţii celor cinci ţări din Sahel, pentru a-şi ”clarifica şi prezenta oficial cererile adresate Franţei” cu privire la prezenţa militară franceză antiteroristă în Sahel, a anunţat Macron miercuri la finalul summitului NATO.

”Este necesar să reclarificăm în foarte scurt timp cadrul şi condiţiile politice ale intervenţiei noastre în Sahel cu cele cinci state africane membre ale G5 Sahel” din care fac parte Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Mauritania, a declarat el.

Preşedintele francez a denunţat ”ambiguităţi cu privire la mişcări antifranceze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.