Cei 29 de membri NATO au adoptat miercuri, la Watford, la periferia Londrei, o declaraţie comună, în care îşi afirmă ”solidaritatea, unitatea şi coeziunea” şi în care recunosc - pentru prima oară - ascensiunea Chinei drept o ”provocare”, în cadrul summitului aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, marcat de disensiuni grave, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Publicată la finalul unei sesiuni de lucru de trei ore, într-un hotel de lux de la un golf, la Watford, la periferia Londrei, textul relevă de asemenea ”ameninţarea” pe care o reprezintă ”acţiunile agresive” ale Rusiei.

”Dezacordurile vor atrage mereu mai multă atenţie decât atunci când suntem de acord”, a subliniat, într-o conferinţă de presă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Suntem 29 de ţări diferite, pe ambele maluri ale Atlanticului. Bineînţeles că există diferenţe. Contrariul ar fi foarte ciudat. Însă forţa NATO stă în faptul că am fost întotdeauna capabili să ne depăşim diferenţele. Dovedim azi că NATO face progrese de fond şi că noi continuăm să ne adaptăm şi să reacţionăm”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a dat acordul adoptării acestui text, întrucât documentul condamnă terorismul ”în toate formele şi manifestările sale” şi îl consideră drept ”o ameninţare persistentă pentru noi toţi”.

Erdogan a acceptat de asemenea adoptarea unor noi planuri de securitate regională la Marea Baltică, a Ploniei, Turciei şi flancului de sud al NATO, a anunţat Jens Stoltenberg.

Turcia bloca adoptarea acestor planuri cu scopul de a-i obliga pe aliaţi să-i clasifice drept terorişti pe combatanţii kurzi din cadrul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), aripa armată a Partidului sirian al Uniunii Democratice.

Ofensiva lansată de armata turcă în nord-estul Siriei viza aceste forţe, care au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) alături de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite.

Aliaţii au decis în cadrul acestui summit să declare spaţiul drept ”zonă de operaţiuni NATO”, iar pentru prima oară se declară ”conştienţi de faptul că influenţa tot mai puternică şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări, cărora este necesar să le răspundem împreună, în calitate de Alianţă”.

În Declaraţia de la Londra se insistă asupra necesităţii ”garantării securităţii comunicaţiilor, inclusiv 5G” şi ”recurgerii la sisteme securizate şi rezistente”.

Aliaţii denunţă din nou ”acţiunile agresive ale Rusiei”, însă se declară ”deschişi dialogului şi, în perspectivă, stabilirii unei relaţii constructive cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”.

Jens Stoltenberg a insistat asupra necesităţii continuării eforturilor în vederea controlului armamentului nuclear, prin încheierea unor noi tratate care să includă atât Rusia, cât şi China.

Însă, ”atât timp cât vor exista arme nucleare, NATO va rămâne o alianţă nucleară”, se avertizează în Declaraţia de Londra.

Următorul summit NATO urmează să fie organizat în 2021, a anunţat Jens Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.