Noul preşedinte francez Emmanuel Macron îl va primi luni pe omologul său rus Vladimir Putin, în cel mai recent test al talentului său diplomatic, după ce a promis că va fi ferm în privinţa Ucrainei şi Siriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Este esenţial să discutăm cu Rusia, pentru că sunt multe probleme internaţionale car enu vor fi rezolvate fără o discuţie dură cu ruşii”, a spus Macron la summitul G7 din Sicilia, care s-a încheiat sâmbătă.

Întâlnirea liderului de centru de 39 de ani cu Putin, în vârstă de 64 de ani, pune capăt unei adevărate ofensive diplomatice, ce a inclus summitul G7 şi cel al NATO, de la Bruxelles.

El a declarat pentru Le Journal de Dimanche că nu este “deranjat” de liderii care “gândesc în termeni de proporţii de putere”, evocându-i pe Putin şi pe preşedintele american Donald Trump ca exemple.

Însă Macron, care a devenit cel mai tânăr preşedinte al Franţei în urmă cu numai trei săptămâni, a declarat că nu crede în “diplomaţia invectivelor publice, ci în dialog bilateral”.

În timpul campaniei electorale, Macron a criticat dur Rusia, pe care a acuzat-o de o “strategie hibrid care combină intimidarea militară şi războiul informaţiilor”.

De la începutul războiului din Ucraina, din 2014, Rusia şi-a “încordat muşchii” cu o serie de exerciţii ce au implicat zeci de mii de militari, în zonele de la graniţa statelor baltice, membre NATO.

NICIO CONCESIE

Sâmbătă, în Sicilia, Macron a declarat că nu va face “nicio măcar o concesie” Rusiei în privinţa Ucrainei, iar el şi omologii săi din G7 s-au declarat pregătiţi să înăsprească sancţiunile impuse Moscovei.

Puterile occidentale acuză Rusia că nu şi-a respectat angajamentele asumate prin Acordurile de la Minsk, pentru încetarea ostilităţilor între forţele Kievului şi rebelii separatişti sprijiniţi de Moscova, ce acţionează în estul Ucrainei.

Franţa s-a numărat printre ţările care au promovat sancţiunile, ce au afectat profund comerţul UE-Rusia. În replică, Moscova a impus un embargo asupra produselor agricole europene, ceea ce a reprezentat o lovitură pentru fermierii francezi.

De asemenea, conflctul sirian va figura pe agenda de discuţii, Macron spunând că este în favoarea “construirii unei soliţii politice ample, într-un mod mult mai colectiv”.

El şi-a exprimat regretul că niciunul dintre statele membre G7 nu sunt parte a negocierilor pentru pace privind Siria, ce au loc în capitala Kazahstanului, Astana, şi ce au fost iniţiate de Rusia, Iran şi Turcia. SUA au, însă, statut de observator.

Negocieri separate, sprijinite de ONU, au loc la Geneva.

Consilierul lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat presei din Moscova că se aşteaptă la o discuţie “interesantă şi francă” privind Siria. “Franţa se numără printre ţăril cu o poziţie foarte severă faţă de regimul (preşedintelui siria – n.r.) Bashar al-Assad”, a admis el.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, Putin a primit-o în audienţă pe rivala lui Macron, Marine Le Pen.

În paralel, managerul de campanie al lui Macron a acuzat Rusia că a folosit “ştiri false” pentru a-l discredita. Rusia a negat acuzaţiile.

După victoria lui Macron în cursa pentru Elysee, Putin a schimbat tonul şi l-a felicitat, spunându-i că vrea să lase neîncrederea la o parte şi să lucreze cu el. 

PRAGMATIC

Vizita vine la şapte luni după ce liderul rus şi-a anulat o deplasare la Paris, pentru inaugurarea unui complex bisericesc în apropiere de Turnul Eiffel. Putin a reacţionat astfel la un diferend cu fostul preşedinte francez Francois Hollande, care a spus că bombardarea Alepului de către Moscova poate reprezenta o crimă de război.

Locul întâlnirii Putin-Macron va fi somptuosul Palat Versailles, unde cei doi vor inaugura o expoziţie de marchează 300 de ani de relaţii francezo-ruse, instaurate prin vizita ţarului rus Petru cel Mare în Hexagon, în 1717.

După discuţii şi o conferinţă de presă comună, Putin va vizita singur complexul Catedralei Ortodoxe din Paris. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.