În discursul său tradiţional adresat forţelor armate în ajunul zilei de 14 iulie, preşedintele Emmanuel Macron a afirmat, sâmbătă, că va fi "necesar" să se "ajusteze" bugetul apărării în 2025 din cauza "convergenţei ameninţărilor", în special ca urmare a războiului din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Accelerarea timpului şi convergenţa ameninţărilor înseamnă că trebuie să facem noi ajustări. De aceea, vă cer să continuaţi să trageţi consecinţele războiului aşa cum va fi el mâine şi nu cum ni l-am imaginat ieri şi să pregătiţi o ajustare a programării noastre militare pentru 2025", a declarat şeful statului în faţa unei audienţe cu ofiţeri de rang superior.

"Această ajustare este necesară", a insistat el, fără a da detalii, în condiţiile în care în ultimii ani au apărut noi priorităţi ca urmare a războiului din Ucraina, precum dronele înarmate, care au devenit esenţiale pe câmpul de luptă.

Dar "vorbesc despre o ajustare, nu despre o revizuire completă", a subliniat preşedintele, asigurându-ne că "ambiţiile şi fundamentele pentru apărarea ţării noastre rămân neschimbate".

Legea de planificare militară (LPM) 2024-2030 prevede o creştere de 40 % faţă de LPM anterioară, cu 413 miliarde de euro pe şapte ani.

Sâmbătă, Emmanuel Macron a lăudat, de asemenea, implicarea forţelor armate în dispozitivul de securitate pentru Jocurile Olimpice, care încep la Paris la 26 iulie.

"Prin angajamentul dumneavoastră faţă de succesul Jocurilor, uneori prin intermediul propriilor sportivi, vă veţi juca pe deplin rolul în acest sezon de unitate şi de influenţă pentru naţiune", a spus el.

Aproximativ 18 000 de militari vor fi implicaţi în securitatea Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august), în sprijinul celor 45 000 de forţe de securitate internă, poliţie şi jandarmerie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.