Preşedintele francez a anunţat vineri, la Bruxelles, că Fraţa îşi accelerează desfăşurarea unor militari în România, în cadrul NATO, în urma invaziei Ucrainei de către armata rusă şi a dat asigurări în cadrul unui summit excepţional UE că Parisul va ”continua să livreze materiale militare şi susţinere populaţiei” Ucrainei, relatează AFP.
”Franţa va continua să-şi joace deplin rolul de asigurare a aliaţilor din NATO, prin trimiterea în Estonia a unui nou contingent, în cadrul Prezenţei Avansate Consolidate, devansându-şi participarea la (misiunea) de poliţie aeriană în spaţiul aerian baltic încă din martie şi accelerându-şi desfăşurarea în România”, a anunţat preşedintele francez la finalul unui summit excepţional al Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, şi înaintea unuisummit NATO consacrat crizei din Ucraina.
”Suntem pregătiţi să continuăm să livrăm materiale militare şi susţinere populaţiei, aşa cum i-am spus preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski”, a anunţat Macron.
EUROPA APĂRĂRII
Franţa anunţa la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să trimită ”cîteva sute” de militari în Românai, în cadrul unei eventuale desfăşurări NATO.
Emmanul Macron anunţa la 19 ianuarie ”disponibilitatea” Franţei de a se angaja ”în noi misiuni”, ”mai ales în România”.
România, o ţară care se învecinează cu Ucraina şi care are acces la Marea Meagră, se află în ”epicentrul tensiunilor” şi este necesar să primească ”asigurări”, anunţa ministrul francez al Apărării Florence Parly.
Parisul a anunţat că vrea să fie naţiunea-cadru a acestei forţe.
În Estonia, Franţa participă - cu aproximativ 300 de militari mobilizaţi de un an - la Misiunea Permanentă ”Prezenţă Avansată Consolidată” (”Enhanced Forward Presence”, EPP), desfăşurată după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Emmanuel Macron consideră că criza ruso-ucraineană demonstrează că ”Europa nu este pur şi simplu o piaţă de consumatori, ci o putere care trebuie să se gândească la independenţa sa energetică, la tranziţia sa climatică” şi ”o Europă a Apărării capabilă să să-şi apere fronterele, cetăţenii şi să se orienteze către aliaţi”.
”În vremurile tragice pe care le trăim, Europa nu are altă opţiune decât să redevină, să devină, aş îndrăzni să spun, o putere”, a subliniat Macron.
PENTAGONUL DESFĂŞOARĂ 7.000 DE MILITARI SUPLIMENTARI ÎN GERMANIA
Pe de altă parte, Pentagonul urmează să trimită aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Germania, în urma invaziei Ucranei de către Vladimir Putin, a anunţat joi un oficial de rang înalt de la Washington.
Obiectivul acestei noi desfăşurări, care urmează să aibă loc în zilele următoare, este de ”a oferi asigurări aliaţilor NATO, a descuraja un atac rus şi de a fi pregătiţi să susţinem nevoile în regiune”, precizează oficialul citat.
Aceşti 7.000 de militari americani se alătură celor 5.000 de militari deja trimişi de către preşedintele american Joe Biden în Germania şi pe flancul de est al NATO.
Washingtonul a repoziţionat, de asemenea, 1.000 de militari în ţările şi în România, care se tem de o extindere a conflictului armat la frontierele lor.
Statele Unite urmează să aibă, odată cu trupele suplimentare anunţate joi, peste 90.000 de militari în Europa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...