Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Médecins sans frontières (Medici fără frontiere, MSF) nu mai este binevenită în Rusia şi îşi anunţă plecarea din această ţară după 32 de ani de activitate, după ce Moscova a decis să o retragă de pe lista organizaţiilor străine agreate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

MSF este ultima dintr-o serie de asociaţii de caritate, de apărarea drepturilor omului şi ONG-uri finanţate din Occident care-şi suspendă operaţiunile în Rusia după invazia Ucrainei.

Asociaţia umanitară a anunţat luni într-un comunicat că a primit luna trecută o scrisoare de la Ministerul rus al Justiţiei prin care era anunţată că a fost ştearsă din registrul ONG-urilor străine din Rusia.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Această decizie se aplica aripii olandeze a MSF în Rusia, singura activă în această ţarî. Ea a pus, astfel, capăt activităţilor ONG-ului în Rusia.

”Pentru a ne conforma acestei decizii, a trebuit să ne închidem operaţiunile în ţară şi să reziliem contractele personalului nostru”, a declarat AFP Maria Borşeva, o purtătoare de cuvânt al MSF.

Există în continuare o ”sucursală” care se ocupă de activităţile operaţionale în Rusia, precizează ea.

Anul trecut, Rusia a declarat drept ”indezirabile” ONG-urile Greenpeace, Transparency International şi WWF şi le-a interzis ă mai opereze pe teritoriul rus.

”Cu inima grea, trebuie să punem capăt activităţilor noastre în Rusia”, anunţă MSF, care precizează că supervizat zeci de programe începând din 1992.

MSF anunţă că a furnizat un ajutor umanitar unui număr de peste 52.000 de refugiaţi şi persoane deplasate, de la invadarea Ucrainei de către Kremlin.

Peste 15.400 de persoane au primit o susţinere medicală, mentală sau psihosocială gratuită, potrivit ONG-ului.

Maria Borşeva precizează că peste 50 de persoane lucrau în Rusia.

MSF a cheltuit 3,4 milioane de euro prin programe în această ţară anul trecut, potrivit site-ului organizaţiei.

”Numeroase persoane care au nevoie de un ajutor medical şi umanitar rămân de-acum fără susţinerea pe care le-am fi putut-o oferi”, deplânge Norman Sitali, un reprezentant al operaţiunilor MSF în Rusia.

Organizaţiei ”MSF i-ar plăcea să continue să lucreze în Rusia, dacă şi atunci când acest lucru va fi posibil”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.