Guvernul britanic a respins miercuri ipoteza unei preluări a guvernării directe a Insulelor Virgine britanice, recomandată îinr-un raport după arestarea premierului local Andrew Fahie, inculpat cu privire la trafic de droguri şi spălare de bani, relatează AFP.
Andrew Fahie a fost reţinut la sfârşitul lui aprilie pe un aeroport din nordul Miami, în Florida, în sud-estul Statelor Unite, în urma unei operaţiuni de infiltrare a Agenţiei americane antidrog (Drug Enforcement Agency, DEA).
Un raport britanic de anchetă, comandat de urgenţă, recomanda suspendarea autonomiei acestui arhipelag din Caraibe şi revenirea la un regim de guvernare de la Londra.
Autorii raportului recomandau ca guvernatorul John Rankin, numite de către regina Elizabeth a II-a, la sfatul Guvernului britanic, să preia controlul direct al acestui teritoriu de peste mări pe o perioadă de doi ani.
Însă ministrul britanic de Externe Liz Truss a anunţat miercuri că noul Guvern al arhipelagului este necesar ”să aibă oportunitatea de a-şi demonstra angajamentul de a se reforma”.
”În cazul în care va fi clar că această abordare nu aduce reforma pe care locuitorii Insulelor Virgine britanice o vor şi o merită, atuncivom lua măsuri”, a subliniat ea într-o declaraţie parlamentară scrisă.
În afară de Andrew Fahie, directoarea serviciilor portuare ale Insulelor Virgine, Oleanvine Maynard, şi ful acesteia Kadeem Maynard au fost arestaţi cu privire la aceleaşi fapte.
Insulele Virgine britanice, care au aproximativ 35.000 de locuitori, se află la est de Porto Rico şi sunt cunoscute drept unul dintre principalele paradisuri fiscale din lume.
Acest arhipelag are un Guvern autonom, însă regina Elizabeth a II-a numeşte un guvernator.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.