Guvernul britanic prezintă marţi un proiect de lege, criticat deja de către organizaţii de apărarea drepturilor omului, menit să lupte împotriva migraţiei ilegale, care prevede să se interzică celor care sosesc pe teritoriul britanic pe la Canalul Mânecii să ceară azil în Regatul Unit, o promisiune a premierului Rishi Sunak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul Rishi Sunal speră, cu trei zile înaintea unei vizite în Franţa, să-şi îndeplinească astfel promisiunea de a opri creşterea traversării ilegale a Canalului Mânecii, de neoprit în pofida unor planuri succeisve ale Guvernului conservator, aflate în centrul unor tensiuni regulate cu Parisul.

În contextul în care anul trecut 45.000 de migranţi au intrat în regat pe această cale foarte periculoasă, Guvernul se confruntă cu un sistem de azil total depăşit şi cu manifestaţii împotriva migranţilor marcate recent de violenţe.

EXPULZARE ÎN RWANDA

La un an de la legea controversată - blocată de către justiţia europeană - care prevede expulzarea în Rwanda a solicitanţilor de azil înainte de studierea dosarului acestora, Londra prezintă un nou text foarte restrictiv.

”Dacă aici sosesc oameni pe căi ilegale, ei nu ar trebui să fie autorizaţi să rămână”, a rezumat luni la BBC ministrul Michelle Donelan, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

Potrivit unor divulgări în presă, acest text, aşteptat de mai multe săptămâni, prevede măsuri în vederea unei facilitări a detenţiei şi expulzării ”imediat ce este rezonabil posibil” a migranţilor, cărora le va fi interzis, apoi, să se întoarcă în regat.

”Se pare că scopul real al Guvernului este să împiedice pe oricine să ceară azil în regatul Unit”, deplânge într-un comunicat organizaţia de apărarea drepturilor refugiaţilor Care4Calais, care subliniază că un proiect de lege de acest fel este contrar Convenţiei internaţionale a refugiaţilor.

”Unde vom închide milioane de oameni? Cât va costa asta?”, se întreabă asociaţia.

”Iar dacă persoanele trebuie să fie expulzate, unde intenţionbează Guvernul să le trimită?”, întreabă ea.

Regatul Unit a adoptat anul trecut o lege în vederea expuşzării în Rwanda a solicitanţilor de azil care sosesc pe la Canalul Mânecii, însă acest proiect a fost blocat de către justiţia europeană şi se află într-un punct mort.

”Este imposibil să fie pus în practică şi costisitor, iar asta nu va opri ambarcaţiunile”, rezumă, la rândul său, Enver Solomon de la Asociaţia Refugee Council.

Opoziţia laburistă consideră că acest proiect de lege este o diversiune.

”Astfel de legi apar mereu înaintea alegerilor locale” - ca cele prevăzute în mai -, a denunţat luni la LBC liderul Partidului Laburist Keir Starmer.

Dar ”nu cred că prezentarea unor propuneri irealizabile ne va duce departe”, avertizează el.

”REPEDE, TRAVERSAŢI ACUM”

În plină criză a costului traiului, gestionarea cererilor de azil de către Guvernul britanic este o sursă de tensiuni şi de neînţelegeri în rândul multor britanici.

La mijlocul lui februarie, o manifestaţi a unor activişti de extremă dreapta, în faţa unui hotel cu solicitanţi de azil, în apropiere de Liverpool, în nord-vestul Angliei, a degenerat în ciocniri violente cu poliţia.

Alte manifestaţii împotriva refugiaţilor - şi contramanifestaţii de susţinerea migranţilor - au avut loc în anumite oraşe din regat, ca cea de sâmbătă de la Dover, principalul port englez de la Canalul Mânecii.

În acest oraş din sudul Angliei, locuitorii se arată sceptici faţă de proiectul de lege.

”Este de făcut show. Inclusiv Guvernul ştie că asta nu va funcţiona”, dă asigurări AFP unul dintre ei, care vrea să rămână anonim.

Însă Downing Street consideră că ”nu este timp de pierdut”, în contextul în care aproximativ 3.000 de persoane au traversat anul acesta Canalul Mânecii.

Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a dat asigurări că Guvernul reflectează să implementeze căi ”legale şi sigure”, cerute de către asociaţii, de a cere azil în Regatul Unit, însă fără să ofere detaşii şi ”numai după ce ne vom controla frontierele”.

Rishi Sunak este aşteptat vineri la Paris, la un summit bilateral cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la câteva luni după ce cei doi au semnat un acord de cooperare care prevede un ajutor financiar al britanicilor în supravegherea plajelor franceze.

Până atunci, unii se tem că proiectul de lege poate conduce la o mobilizare.

Trecătorii le-ar putea spune migranţilor ”repede, traversaţi acum, înainte să aibă loc schimbări”, avertizează Lucy Moreton, de la Sindicatul Immigration Services Union (ISU), care reprezintă Poliţia de Frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.