Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ameninţă sâmbătă cu răzbunarea asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh, un om de ştinţă de rang înalt din cadrul programului nuclear, şi îndeamnă la continuarea activităţiinucleare a acestuia, relatează The Associated Press.
Khamenei a făcut aceste declaraţii pe Twitter, la o zi după asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh într-o ambuscadă în apropiere de Teheran.
El îndeamnă la ”pedepsirea definitivă” a autoritlor asasinatului, pe care Republica islamică îl atribuie Israelului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Israelul - suspectat de asasinarea unor omaeni de ştiinţă iranieni în domeniul nuclear în ultimii ani, în contextul unor tensiuni cauzate de programul nuclear iranian - nu a comentat deocamdată asasinarea vineri a lui Mohsen Fakhrizadeh.
Asasinatul prezintă însă indiciile unei ambuscade militare atent planificată, scrie AP.
El riscă să amplifice tensiunile între Iran şi Statele Unite în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump, după ce preşedintele aes Joe Biden a anunat că administraţia sa ar putea reveni în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Trump a retras Washingtonul în mai 2018
Pentagonul a anunţat sâmbătă că trimite portavionul USS Nimitz în Orientul Mijlociu.
Ali Khamenei îl prezintă pe Fakhrizadeh, într-un comunicat, drept un ”om de ştiinţă eminent şi distins al ţării şi un cercetător defenisv”.
Prima prioritate a Iranului în urma asasinatului este ”pedepsirea definitivă a autorilor şi celor care l-au ordonat”, anunţă el, fără să facă alte precizări.
Preşedintele Hassan Rohani a acuzat sâmbătă Israelul, într-o şedinţă a grupului de lucru al Guvernului în lupta împotriva pandemiei covid-19, de uciderea omului de ştiinţă.
Rohani a subliniat că uciderea lui Fakhrizadeh nu va opri programul nuclear al acestuia, un lucru asupra căruia insistă şi Khamenei.
Iranul şi-a continuat experiemtele în cadrul programului nuclear civil, iar în prezent îmbogăţeşte uraniu la nivelul de 4,5%, mult sub nivelul unei îmbogăţiri de nivel militar (90%).
Însă analişti îl compară pe Fakhrizadeh cu Robert Oppenheimer, omul de ştiinţă nazist care a condus Proiectul Manhattan în Statele Unite, în al Doilea Război Mondial, care a creat bomba atomică.
”Vom răsounde asasinării martirului Fakhrizadeh la momentul potrivit”, a anunţat Rohani. ”Naţiunea iraniană este mai deşteaptă decât să cadă în capcana sioniştilor. Ei vor să creeze haos”, a denunţat preşedintele iranian.
Atacul de vineri a avut loc la Absard, un sat situat la est de capitala iraniană, unde se retrage elita iraniană.
Potrivit televiziunii iraniene, un camion vechi, cu explozivi ascunşi sub o încărcătură de lemne, a fost detnat în timp ce maşina lui Fakhrizadeh trecea pe lângă el.
Maşina s-a oprit, iar cel puţin cinci atacatori înarmaţi au apărut şi au tras rafale în maşină, potrivit agenţiei semioficiale de presă Tasnim.
Fakhrizadeh a murit la spital, după ce medici şi paramedici nu au putut să-l resusciteze.
Gărzi de corp ale lui Fakhrizadeh au fost rănite în asasinat.
În fotografii şi înregistrări video postate online apare sedanul negru, marca Nissan, al lui Fakhrizadeh, cu găuri de gloanţe în parbriz şi o baltă de sânge pe drum.
Pentagonul a anunţat la câteva ore după atac că trimite portavionul USS Nimitz înapoi în Orientul Mijlociu - o decizie neobişnuită, în contextul în care nava s-a aflat într-o misiune de câteva luni în regiune.
Pentagonul invocă retragerea trupelor americane din Afganistan şi Irak ca motiv al acestei decizii şi subliniază că ”este prident să dispunem de capacităţi defensive în regiune, pentru a face faţă oricărei eventualităţi”.
Asasinatul are loc cu puţin înainte de marcarea a zece ani de la asasinarea omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear Majid Shahriari, atribuită de Teheran tot Israelului.
Acest asasinat, dar şi altele, au fost comise în perioada în care virusul Stuxnet - atribuit americanilor şi israelienilor - distrugea centrifuge iraniene.
Atacurile de la acea vreme aveau loc în contextul în care Occidentul era îngrijorat de programul nuclear iranian.
Teheranul dăînsă de mult timp asigurări că programul său este paşnic.
Însă Fakhrizadeh a condus programul AMAD, despre care Occidentul şi Israelul afirmă că era o operaţiune militară care examina fezabilitatea şiconstruirea armeinucleare.
Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că acest ”program structurat” a fost abandonat în 2003.
Inspectori AIEA monitorizează instalaţiile nucleare iraniene în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nucelar iranian, care este în prezent pe cale să se destrame, încheiat de Theran cu marile puteri şi care limitează activităţile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Republicii islamice.
După retragerea Statelor Unite din acord în 2018, Iranul a început să se dezangajeze din tratat.
În prezent, experţi consideră că Teheranul deţine suficient uraniu îmbogăţit să creeze cel puţin două arme nucleare.
O fabrică de centrifuge de la instalaţia nucleară Natanz a fost distrusă într-o explozie în iulie, iar Teheranul denună o ”sabotare”.
Fakhrizadeh, născut în 1958, a fost sanţcionat de către Consiliul de Securitate al ONU şi Statele Unite cu privire la activitatea sa în cadrul AMAD. Iranul l-a prezentat mereu drept un profesor universitar de fizică.
Un membru al Gardienilor Revoluţiei, Fakhrizadeh apare în imagini la reuniuni la care ia parte liderul suprem iranian Ali Khamenei.
Pe liste de sancţiuni americane recente, el apare ca director al Organizaţiei de Inovaţie şi Cercetare Defensive, prezentată anul trecut de către Departamentul de Stat american ca lucrând la ”activităţi de cercetare şi dezvoltare cu dublu uz (civil şi militar), iar unele aspecte ale acestora pot fi folosite în armamentul nuclear şi sisteme de lansare a armelor nucleare”.
Misiunea Iranului la ONU afirmă că activitatea recentă a lui Fakhrizadeh a condus la ”dezvoltarea primului kit de test covid-19 indigen” şi că acesta a supervizat eforturi ale Teheranului de a crea un vaccin împotriva covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...