Patru tineri lideri ai mişcării în favoarea democraţiei din Hong Kong şi-au anunţat marţi demisia, la câteva ore după adoptarea de către Parlamentul chinez a unei legi controversate privind securitatea naţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Joshua Wong, Nathan Law, Jeffrey Ngo şi Agnes Chow au anunţat că părăsesc Demosisto - un partid urât de Beijing şi care militează pentru un adevărat sufragiu universal în fosta colonie britanică.

Toţi cei patru au anunţat însă că vor continua să militeze în mod individual - ceea ce sugerează că vor să protejeze astfel Demosisto de orice proceduri sau excludere odată cu intrarea în vigoare a acestei legi privind securitatea.

”Voi continua să-mi apăr casa, Hong Kongul, până când mă vor reduce la tăcere şi mă vor elimina de pe acest pământ”, a scris pe Facebook Joshua Wong, un activist celebru din cadrul mişcării în favoarea democraţiei.

Joshua Wong şi Nathan Law - două figuri de prim-plan ale Mişcării Umbrelelor din 2014 - candidează la alegerile în Consiliul Legslativ (LegCo) de la Hong Kong, prevăzute în septembrie.

Membrii LegCo - Parlamentul Hong Kongului - sunt aleşi doar parţial cu sufragiu universal, potrivit unui sistem complex care vizează să asigure majoritatea taberei loiale Beijingului.

Partidele în favoarea democraţiei speră să obţină cea mai mare parte a mandatelor eligibile în cadrul acestui Consiliu, pe seama furiei tot mai mari a populaţiei împotriva Beijingului.

Activişti ca Joshua Wong, care a făcut închisoare din cauza activităţilor sale, sunt atacaţi cu regularitate de presa chineză, care îi cataloghează drept ”separatişti”, în pofida faptului că Demosisto nu îndeamnă la independenţa Hong Kongului.

Asociaţii de apărarea drepturilor omului se tem de faptul că această lege a securităţii naţionale, adoptată marţi de Parlamentul chinez, serveşte la reducerea la tăcere a personalităţilor şi partidelor care vor ca Hong Kongul să se bucure de o mai mare autonomie.

Însă este dificil, pentru moment, să se cunoscă adevăratele consecinţe ale acestui text, al cărui conţinut este secret în prezent.

Beijingul a dezvăluit însă marile linii ale legii, anunţând că aceasta vizează să reprime ”separatismul”, ”rerorismul”, ”subversiunea” şi ”complicitatea cu forţe externe şi străine”.

O lege similară este în vigoare în China continentală, care permite zdrobirea oricărei forme de contestare cu privire la fapte de ”subversiune” şi ”complicitate”.

Pentru Beijing, acest text vizează să pună capăt manifestaţiilor în favoarea democraţiei care au zguduit Hong Kongul anul trecut.

Autorităţile chineze afirmă însă că el vizează doar o minoritate de persoane, mai ales pe cele care militează în favoarea independenţei teritoriului semiautonom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.