China a adoptat marţi, în marş forţat, o lege controversată cu privire la securitatea naţională la Hong Kong, percepută de către criticii acesteia drept un mod de a pune căluş opoziţiei în teritoriul semiautonom, relatează AFP.
Ignorând îndemnurile Occidentului, Parlamentul naţional chinez a adoptat acest text, la un an după manifestaţii monstru în fosta colonie britanică împotriva influenţei Guvernului central.
Înfuriat de aceste evenimente, Beijingul a impus în doar câteva săptămâni această lege care ocolesşte Consiliul Legislativ (LegCo) local şi care face opoziţia din Hong Kong să se teamă de un recul al libertăţilor de la retrocedarea Hong Kongului Chinei în 1997.
Textul a fost trimis de duminică Comitetului Permament al Parlamentului chinez, o instanţă aflată în suboerdinea Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).
”Legea securităţii naţionale la Hong Kong a fost adoptată în mod oficial”, şi-a exprimat satisfacţia marţi, într-un comunicat, DAB, principalul partid din Hong Kong loial Beijingului.
Mai multe publicaţii din acest teritoriu, precum televiziunea RTHK şi cotidianul South China Morning Post au confirmat, de asemenea, informaţia, citând surse apropiate dosarului.
Pentru Guvernul central este vorba, prin această lege, despre asigurarea stabilităţii, oprirea vandalismului care a pătat manifestaţiile din 2019 în oraşul cu 7,5 milioane de locuitori şi de reprimarea curentului în favoarea independenţei.
Opoziţia în favoarea democraţiei de la Hong Kong şi mai multe ţări din Occident, inclusiv Statele Unite denunţă această lege drept un atac împotriva autonomiei şi libertăţilor teritoriului.
”SFÂRŞITUL”
În prezent este dificil să se cunoască consecinţele reale ale textului - întrucât prevederile acestuia au rămas secrete până în prezent.
Agenţia oficială chineză de presă China Nouă a prezentat însă în iulie liniile mari, scriind că legea vizează să reprime ”separatismul”, ”terorismul”, ”subversiunea” şi ”complicitatea cu forţe extrne şi străine”.
În vizorul Beijingului se află mai ales susţinătorii independenţei sau anumite ţări străine, mai ales Statele Unite, acuzate de faptul că aruncă gaz pe foc şi susţin manifestanţii.
Un ”organ de securitate naţională” - în subordinea Guvernului central - urmează să fie instituit la Hong Kong, o premieră. El urmează să fie însărcinat cu colectarea de informaţii.
Ideea de a încredinţa unui organism al puterii chineze prerogative în teritoriul semiautonom îngrijorează puternic opoziţia locală, deoarece în China continentală, condusă de PCC, nu există separaţia puterilor în stat.
”Acest lucru marchează sfârşitul Hong Kongului aşa cum îl ştie lumea. Prin puteri extinse şi o lege prost definită, oraşul se va transforma într-un #statalpoliţieisecrete”, a scris marţi pe Twitter Joshua Wong, una dintre figurile mişcării în favoarea democraţiei la Hong Kong.
De la retrocedare, teritoriul se bucură de o largă autonomie faţă de China continentală, în virtutea principiului ”o ţară, două sisteme”.
Locuitorii Hong Kongului beneficiază de libertatea de exprimare, libertatea presei, o justiţie independentă şi un sistem capitalist.
RESTRICŢII DE VIZE
Însă regiunea este condusă de un guvern local ai cărui membri sunt în mod sistematic loiali Beijingului, în urma unui proces de selectare care îndepărtează orice personalitate din opoziţie.
Conducătoarea cu cel mai înalt rang al Hong Kongului, Carrie Lam, a refuzat marţi, în conferinţa sa de presă săptămânală, să confirme adoptarea legii, pe care a susţinut-o.
Guverne occidentale şi-au declarat în ultimele săptămâni îngrijorarea cu privire la statutul internaţional al oraşului, una dintre principalele pieţe financiare din lume.
Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat ”îngrijorarea gravă”. G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - auîndemnat să se revină asupra acestui plan.
Anticipând votul şi ferm opus beijingului în dosarul Hong Kong, Washingtonul a anunţat luni sfârşitul vânzărilor de echipament sensibil în domeniul Apărării către Hong Kong, cu scopul de a evita ca acesta ”să cadă pe mână” armatei chineze.
Statele Unite au anunţat încă de vineri restricţionarea vizelor unor oficiali chinezi acuzaţi de ”punerea în discuţie” a autornomiei teritoriului. China a replicat luni printr-o măsură similară vizând cetăţeni americani care ”s-au comportat rău” criticând legea.
Care va fi reacţia locuitorilor Hong Kongului, acum după adoptarea legii?
Manifestaţii de amploare par, la prima vedere, dificil de organizat, în contextul în care autorităţile din Hong Kong interzic în continuare adunări de peste 50 de persoane, din cauza pandemiei covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...