Liderii grupurilor liberalilor şi Verzilor din cadrul Parlamentului European (PE) cer vineri să se deschidă o anchetă internă, după ce servicii de informaţii au identificat o reţea de influenţare finanţată de Moscova, relansând temeri cu privire la amestecuri în PE, la mai bine de un an după scandalul ”Qatargate”, relatează AFP.
Praga a anunţat miercuri că serviciile cehe de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă prorusă cu privire la Ucraina pe site-ul Voice of Europe şi care îşi întindea influenţa ”până în Parlametul European”, fără să prezinte detalii.
În cadrul acestei reţele, ”Rusia a abordat eurodeputaţi şi a plătit în vederea promovării propagandei ruse. este vorba despre parlamentari care au luat bani”, a anunţat joi premierul belgian Alexander De Croo în Camera belgiană a Reprezentanţilor.
Eurodeputata franceză macronistă Valérie Hayer, preşedinta Renew Europe (centru şi liberli), i-a scris preşedintei PE Roberta Metsola pentru a-i cere deschiderea unei anchete interne ”imediate şi transparente, în cooperare cu autorităţile naţionale”.
Cu zece săptămâni înaintea alegerilor europene, ”alegătorii trebuie să ştie dacă eurodeputaţi sau candidaţi lucrează cu susţinerea Rusiei sau a mandatariloor acesteia. Democraţia în Uniunea Europeană trebuie să fie apătară cu orice preţ împoriva acestor ameninţîri”, subliniază Hayer.
Verzii cer de asemenea ”o anchetă rapidă şi aprofundată la scară europeană”.
”Putin încercă să scape în Războiul din Ucraina (...). Acesta este un atac direct împotriva structurii democraţiei noastre. Politicienii care au primit bani trebuie să fie pedepsiţi aspru, atât politic, cât şi în justiţie”, cere aleasa germană Terry Reintke, unul dintre cele două capete de listă a Verzilor în alegerile europene.
”Parlamentul examinează în prezent, în cordonare cu partenerii săi instituţionali, concluziile autorităţilor cehe cu privire la media Voice of Europe”, declară AFP o purtătoare de cuvânt a PE.
Accesul la instituţia de presă - ”care apare pe liste de sanţciuni (impuse de către) UE” din cauza dezinformărilor cu privire la Războiul din Ucraina - a fost interzis, iar eurodeputaţii ”sunt obligaţi să respecte reguli clare în privinţa independenţei şi eticii”, altfel riscând ”penalităţi”, subliniază ea.
PE este zguduit din decembrie 2022 de scandalul ”Qatargate”, cu privire la suspiciuni de corupţie a unor aleţi implicând Qatarul şi Marocul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.