Liderul nord-coreean Kim Jong-un a discutat despre un posibil summit cu emisarii preşedintelui sud-coreean Monn Jae-in aflaţi în vizită la Phenian, au anunţat marţi cele două părţi, o nouă ilustrare a destinderii începute în peninsulă, relatează AFP.
Diplomaţii care s-au dus luni în capitala nord-coreeană sunt reprezentanţii de cel mai înalt rang din Sud care au trecut Zona Demilitarizată (DMZ) în ultimii peste zece ani, o vizită care are loc în urma unei remarcabile apropieri în urma Jocurilor Olimpice (JO) de la Pyeongchang.
Agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA a anunţat că Kim i-a ”primit călduros” pe sud-coreeni, care i-au transmis o scrisoare de la Moon.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”După ce l-a ascultat pe emisarul special evocând intenţiile domului Monn Jae-in pe tema summitului, a avut un schimb de opinii (cu ei) şi şi-a dat aprobarea”, anunţă KCNA.
Însă Seulul s-a limitat să anunţe că nu s-a încheiat vreun acord în vederea unui summit, care ar fi o premieră din 2007.
”Acesta nu este un acord, sunt discuţii”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană, adăugând că cele două părţi au ”purtat o anume discuţie” despre alte puncte.
”TOVARĂŞUL KIM”
Discuţiile între Kim şi emisarii sud-coreeni au durat peste patru ore, la o cină în jurul unei mari mese rotunde, cu o faţă de masă roz, la sediul Partidului Muncitorilor de la Phenian.
Detaliile acestei vizite urmează să fie făcute publice marţi după întoarcerea delegaţiei, a precizat Sudul.
Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, consacră marţi întreaga primă pagină vizitei, sub titlul ”Tovarăşul Kim Jong-un primieşte emisarii speciali ai preşedintelui din Sud”.
În fotografia principală apar liderul nord-coreean şi cinci reprezentanţi sud-coreeni din delegaţie. Ziarul publică pe prima pagină alte şapte fotografii de la discuţii şi mai multe articole în paginile interioare. Sora liderului, Kim Yo-jong, este aşezată în stânga acestuia.
JO care s-au încheiat pe 25 ianuarie au permis o apropeire remarcabilă între Nord şi Sud, după doi ani de tensiuni puternice legate de programele nuclear şi balistic ale Coreei de Nord.
Punctul culminant al ofensivei de şarm nord-coreene a fost venirea în Sud a lui Kim Yo-jong, care a marcat prima vizită a unui membru al dinastiei staliniste la putere la Phenian de la sfârşitul Războiul Coreei în 1953.
Moon a căutat să se servească de JO pentru a deschide dialogul între Phenian şi Washington, în speranţa diminuării tensiunilor în dosarul nuclear.
În timpul vizitei sale, Kim Jo-jong i-a înmânat lui Moon, din partea fratelui său, o invitaţie să vină să participe la un summit la Phenian.
DEZARMARE NUCLEARĂ
Preşedintele sud-coreean s-a abţinut însă să răspundă imediat, explicând că este necesar să existe mai întâi condiţii ”bune” în vederea unui dialog.
Sfidând numeroase sancţiuni, Nordul a efectuat anul trecut cel mai puternic test nuclear de până în prezent şi şi-a multiplicat tirurile de rachete, între care unele capabile să poarte focul nuclear pe teritoriul continental american.
Atmosfera a fost afectată, de asemenea, de schimburi de insulte personale şi ameninţări apocaliptice între preşedintele american Donald Trump şi Kim.
Trump l-a catalogat pe Kim drept ”omuleţ rachetă” şi şi-a lăudat mărimea butonului nuclear, iar Kim l-a catalogat pe ocupantul Casei Albe drept ”bolnav mental”.
Coreea de Nord se declară pregătită să discute cu Statele Unite fără condiţii prealabile, însă susţine că nu va renunţa la armele nucleare cu care s-a dotat, cu scopul de a respinge ameninţarea americană afirmă ea.
Washingtonul cere la rândul său măsuri concrete în vederea unei dezarmări nucleare înaintea oricăror negocieri.
Era necunoscut faptul dacă discuţiile intercoreene de la Phenian au vizat luni dezarmarea nucleară. ”Îmi imaginez acest lucru”, a declarat pentru agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap un oficial de rang înalt de la Casa Albastră.
Din delegaţia sud-coreeană au făcut parte Suh Hoon, şeful Serviciului de Informaţii sud-coreean (NIS) şi adjunctul ministrului Unificării Chun Hae-sung, al cărui minister este însărcinat cu afaceri intercoreene.
Emisarii sud-coreeni urmează să plece miercuri la Washington pentru a prezenta o dare de seamă a acestei vizite.
Statele Unite tocmai au impus noi sancţiuni unilaterale Nordului, cele mai dure de până în prezent potrivit preşedintelui Donald Trump.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.