Numărul unu nord-coreean Kim Jong Un începe vineri o vizităoficialăîn Vietnam, a anunţat Ministerul vietnamez de Externe, imediat după al doilea summit al acestuia cu preşedintele american Donald Trump, relatează Reuters.
Trump a plecat de la Hanoi imediat după conferinţa sa de presă, însă Kim râmâne în Vietnam încă două zile, într-o vizită oficială.
Kim urmează să fie primit vineri după-amiaza de preşedintele vietnamez Nguyen Phu Trong, care este totodată secretarul general al Partidului Comunist (unic), potrivt programului vizitei programului dictatorului nord-coreean, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.
El este invitat la un banchet de stat, în centrul capitalei vietnameze.
Sâmbătă, Kim urmează să depună o jerbă de flori la Mausoleul lui Ho Chi Minh şi să se întâlnească cu premierul Nguyen Xuan Phuc, înainte să plece din ţară, sâmbătă seara.
Kim Jong Un a sosit marţi în Vietnam.
El se întoarce acasă tot cu trenul, scrie presa, de la Gara Dong Dang, la frontiera vietnameză.
PROGRESE, DAR REZULTAT REGRETABIL, APRECIAZĂ SEULUL
Neîncheierea unui acord între Trump şi Kim în al doilea lor summit este ”regretabilă”, a apreciat joi preşedinţia sud-coreeană, care consideră însă că s-au înregistrat progrese, la Hanoi, relatează AFP.
”Este regretabil că preşedintele Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un nu au ajuns la un acord global la al doilea lor summit, astăzi (joi)”, a apreciat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Casei Albastre, Kim Eui-kyeom.
”Însă pare clar că multe progrese importante s-au realizat, mai multe decât în orice alt moment din trecut”, a adăugat reprezentantul preşedinţiei sud-coreene.
BIROU DE LEGĂTURĂ AMERICAN ÎN COREEA DE NORD?
Kim a declarat joi, în al doilea său summit cu Trump, că un birou de legătură american la Phenian ar fi binevenit.
Întrebat dacă este pregătit ca Washingtonul să deschidă un birou în Coreea de Nord, el le-a răspuns jurnaliştilor că crede că ”este un lucru care ar merita să fie salutat”.
În urma unei noi întâlniri tête-à-tête cu Trump, Kim a reiterat joi că nu ar fi venit în Vietnam dacă nu ar fi fost dispus să promoveze ”denuclearizarea” peninsulei coreene.
”DENUCLEARIZARE”
Însă exigenţele lui Kim în vederea unei ridicări totale a sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord au împiedicat încheierea unui acord la Hanoi, a anunţat Trump după încheierea reuniunii, în conferinţa sa de presă.
”Pe fond, ei voiau ridicarea totală a sancţiunilor, însă noi nu putem să acceptăm asta”, a declarat preşedintele american, care a evocat o atmosferă amicală în cursul discuţiilor, foarte productive în opinia sa.
”Am discutat numeroase moduri de denuclearizare” a Coreei de Nord, a insistat el.
Donald Trump, care s-a întâlnit miercuri şi joi a doua oară cu Kim Jong Un, după summitul de la Singapore, la 12 iunie, a apreciat că divergenţele cu Phenianul ar putea să fie depăşite în timp.
Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a evocat progrese reale la Hanoi şi s-a declarat optimist.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.