O brigadă ucraineană a afirmat vineri că a preluat de la ruşi controlul asupra „unei părţi” din Niu-Iork, în urma unui contraatac reuşit în acest oraş din regiunea Doneţk (est), ceea ce reprezintă o rară înaintare teritorială ucraineană în această zonă în ultimele luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 20 august, armata rusă revendicase capturarea acestui orăşel, prezentat de Moscova drept un important centru logistic pentru trupele ucrainene şi care avea o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de invazia rusă din februarie 2022.

CITEȘTE ȘI Armata rusă anunţă că a cucerit oraşul strategic New York în estul Ucrainei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Vineri, brigada ucraineană Azov a anunţat pe Telegram că a reuşit să „recâştige controlul asupra unei părţi din Niu-Iork şi să deblocheze” soldaţii ucraineni „înconjuraţi de forţele inamice”.

„În momentul în care brigada a fost desfăşurată în sector, situaţia pe linia frontului era catastrofală”, a subliniat unitatea, asigurând totodată că a reuşit să o „stabilizeze”.

„În prezent, situaţia rămâne tensionată. Ruşii efectuează până la 15 asalturi pe zi în zona de responsabilitate a brigăzii. În ciuda luptelor acerbe, soldaţii noştri ţin linia şi contraatacă cu succes”, a declarat Azov.

Oraşul Niu-Iork se află aproape de linia frontului încă din 2014, când Rusia a instigat un conflict între Kiev şi separatiştii pe care îi susţinea în bazinul Donbas din Ucraina. Istoria numelui oraşului este un mister, dar acesta a fost indicat pe hărţi ca fiind „Niu-Iork” încă din secolul al XIX-lea. Autorităţile sovietice l-au redenumit apoi Novgorodskoe (Novhorodske în ucraineană, „Oraşul nou” - n.r.) în 1951 din motive ideologice, înainte ca Kievul să-l redenumească Niu-Iork în 2021.

Armata ucraineană, care duce lipsă de efective şi de arme în special din cauza întârzierilor ajutorului militar occidental, se află în dificultate în Donbas, pe frontul de est, unde a pierdut mai multe localităţi de la sfârşitul anului 2023.

În august, Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea rusă Kursk, situată la frontiera sa cu Rusia, în special cu scopul de a deturna către această zonă o parte din trupele ruse care luptă în est, însă acest plan nu pare să fi funcţionat şi presiunea rusă asupra forţelor Kievului în estul ţării continuă fără încetare. Liderul rus Vladimir Putin a declarat joi că cucerirea Donbasului ucrainean este „prioritatea numărul unu” a Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.