Un tribunal olandez îşi prezintă joi verdictul în procesul împotriva a patru bărbaţi cu privire la doborârea zborului MH17 aparţinând Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, în iulie 2014, după ce o anchetă a arătat că racheta de tip Buk cu care a fost doborât provenea din Rusia, în contextul unei amplificări a tensiunilor în centrul cărora se află invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Suspecţii - trei ruşi, Igor Ghirkin, Serghei Dubionski şi Oleg Pulatov şi un ucrainean, Leonid Harcenko - nu vor fi prezenţi în sala de judecată.

Ei se află în libertate şi au refuzat să participe la acest proces, care a durat doi ani şi jumătate.

Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au murit toţi, după ce avionul care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost atins de o rachetă, deasupra estului Ucrainei, o zonă aflată atunci sub controlul separatiştilor proruşi, despre care parchetul afirmă că a fost furnizată de către Moscova.

Suspecţii - acuzaţi de crimă şi de faptul că au jucat un rol în doborârea avionului - riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă, însă este puţin probabil să ispăşească vreo zi de închisoare chiar dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Potrivit acuzării, ei făceau parte din forţele separatiste susţinute de Kremlin şi au jucat un rol-cheie în trimiterea sistemului de rachete de tip Buk în Ucraina de la o bază militară din Rusia, chiar dacă nu au apăsat pe buton.

Moscova neagă orice implicare în această dramă.

Verdictul urmează să fie prezentat joi după-amiaza, la un tribunal extrem de securizat situat în apropiere de Aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde avionul de tip Boeing 777 a decolat la 17 iulie 2014.

Şedinţa urmează să dureze aproximativ o oră şi jumătate.

”COMUNITATEA INTERNAŢIONALĂ AR TREBUI SĂ LE IA URMA”

Familii îndoliate din întreaga lume auvenit să audă verdictul, după mulţi ani de căutarea dreptăţii.

Victimele provin din zece ţări şi între ele se află 196 de olandezi, 43 de malaysieni şi 38 de australieni.

Multe rude ale victimelor s-au recules miercuri la monumentul ridicat în Olanda în memoria acestora.

”Dacă sunt vinovaţi, comunitatea internaţională ar trebui să le ia urma”, declară AFP Evert van Zijtveld, care şi-a pierdut fiica, Frederique, la vârstă de 16 ani, fiul, Robert-Jan, la vârsta de 18 ani, şi cei ambii socri.

”Eu nu pot să-i iert”, a declarat el.

Drama a provocat un val de indignare în lume şi a antrenat sancţionarea Moscovei, după ce lanuri ucrainene de floarea-soarelui au fost înţesate de corpuri şi fragmente de epavă.

Unele dintre victime, între care şi copii, au fost găsite legate în scaune după impact.

La opt ani de la catastrofă, regiunea în care a căzut avionul a devenit unul dintre principalele câmpuri de luptă, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Procesul a început în martie 2021, cu o tristă citire a numelor victimelor.

El are loc în Olanda pentru că majoritatea victimelor sunt cetăţăeni olandezi.

Trei dintre suspecţi sunt judecaţi în mod oficial în contumacie. Al patrulea, Oleg Pulatov, este reprezentat de către un avocat şi a negat orice vină, într-o declaraţie video.

UN BUK DINTR-O BAZĂ RUSEASCĂ

Igor Ghirkin, în vârstă de 51 de ani, un fost spion rus devenit ”ministru al apărării” al ”republicii populare” separatsite de la Doneţk se afla în contact cu Moscova pentru a obţine un sistem de rachetă, potrivit parchetului.

El a negat orice implicare a separatiştilor în distrugerea MH17.

El a criticat recent armata rusă din cauza felului în care gestionează invazia Ucrainei şi s-a oferit voluntar să lupte în Ucraina.

Serghei Dubinski, în vârstă de 60 de ani, care are şi el legături cu serviciile ruse de informaţii, ar fi fost şeful serviciilor militare de informaţii separatiste proruse şi ar fi dat ordine cu privire la rachetă.

Subordonaţii lor - Oleg Pulatov, un fost militar din cadrul Forţelor Speciale ruse, şi Leonid Harcenko, în vârstă de 50 de ani, care ar fi condus o unitate separatistă, au jucat un rol direct în trimiterea rachetei către locul de lansare, acuză parchetul.

Imagini şi informaţii postate pe reţele de socializare au permis să se stabilească faptul că este vorba despre o rachetă de tip Buk care provine de la a 53-a Brigadă de Rachete Antiaeriene de la Kursk, în Rusia, potrivit anchetatorilor.

Avocaţii apărării afirmă că procesul a fost inechitabil şi că acuzarea nu a reuşit să demonstreze că avionul a fost doborât cu o rachetă de tip Buk.

În opinia lor, ”scenarii alternative”, precum implicarea unei aeronave ucrainene, nu pot fi date la o parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.