Justiţia olandeză urmează să prezinte - la 17 noiembrie - verdictul în procesul doborârii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines care survola estul Ucrainei în 2014, a anunţat luni tribunalul de la Haga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 17 iulie 2014, zborul MH17 al Malaysia Airlines, care a asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în timp ce survola estul Ucrainei, iar toate cele 289 de persoane de la bord au murit.

O echipă internaţională de anchetă acuză că aeronava a fost doborâtă deasupra zonei de conflict între ucraineni şi separatişti proruşi, cu o rachetă trimisă dintr-o bază militară rusească, probabil împotriva forţelor ucrainene.

Moscova a negat mereu orice implicare.

Procesul, care a început în martie 2020, a avut loc în măsuri de securitate importante, în Olanda, în apropiere de Amsterdam, deoarece Boeingul 777 a decolat de la Amsterdam, iar majoritatea victimelor sunt olandeze.

Judecătorii au ales data de ”17 noiembrie 2022 (...) în procesul penal MH17”, a anunţat într-un comunicat curtea.

Prezentarea verdictului ”va dura o parte din zi şi va avea loc probabil după-amiza”.

Patru bărbaţi - trei ruşi, şi anume Igor Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov, şi un ucrainean, Leonid Harcenko -, toţi gradaţi din rândul separatiştilor proruşi din Donbas, în estul Ucrainei, sunt inculpaţi de faptul că au doborât zborul MH17 cu o rachetă sol-aer de tip Buk.

Procurorii au cerut, în decembrie, ca cei patru să fie condamnaţi la închiaoare pe viaţâ, apreciind că au jucat un rol central în securizarea sistemului de rachetă de tip Buk, cu care probabil urma să fie doborât un avion ucrainean.

Cei patru acuzaţi, care-şi clamează nevinovăţia, au refuzat să compară personal şi au fost judecaţi în absenţă.

Numai Pulatov a fost reprezentat legal.

Potrivit avocaţilor lui Pulatov, judecătorii nu au demonstrat că o rachetă de tip Buk - furnizată de către Rusia - a doborât avionul de tip Boeing 777 de lnie. Ei consideră că există ”lacume” în acest dosar.

Ei estimează că procurorii nu pot să-şi dovedească teoria pe baza unor conversaţii telefonice, imagini şi declaraţii ale unor martori, potrivit cărora o rachetă a provocat prăbuşirea MH17.

Ei pledează, astfel, în favoarea achitării clientului lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.