Justiţia franceză este ”necompetentă” să judece cu privire la complicitate la crime împotriva umanităţii un fost militaral regimului sirian, deoarece această infracţune nu există în legislaţia Siriei, care nu este semnatară a Statutului de la Roma, a stabilit Curtea de Casaţie într-o hotărâre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea a fost sesizată cu privire la dosarul lui Abdulhamid C., în vârstă de 32 de ani, care a servit în perioada 2011-2013 în unităţi ale Siguranţei Statului regimului lui Bashar al-Assad, cunoscute prin atrocităţile comise împotriva civililor, mai ales la manifestaţii înaintea izbucnirii războiului civil.

Militarul şi-a clamat mereu nevinovăţia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Arestarea sa, la 12 februarie 2019, şi inculparea sa în Franţa au fost salutate drept o premieră în urmărirea, în Franţa, a celor care se fac vinovaţi de atrocităţi atribuite regimului sirian.

Un rezervist originar din Alep, acest tânăr sirian este suspectat de faptul că a participat la identificarea şi arestarea unor manifestanţi şi la atrocităţi comise în închisori în care aceştia au fost conduşi, în cadrul ”Aripii al-Khatib” la Damasc sau în cadrul ”Secţiei 40” - unităţi de elită.

Bărbatul îşi clamează nevinovăţia şi afrmă că a fost înrolat cu forţa şi repartizat în posturi de subaltern, după care a dezertat pentru a fugi în Europa împreună cu familia sa.

El a intrat în mod clandestin în Franţa în 2015 şi a obţinut statutul de refugiat în noiembrie 2018.

După un an de investigaţii, judecătorul parizian de instrucţie însărcinat cu ancheta a refuzat, în februarie 2020, să-i prelungească detenţia provizorie.

Camera de Instrucţie a confirmat cu toate acestea, în februarie 2021, inculparea acestuia cu privire la complicitate la crime împotriva umanităţii.

În această hotărâre, consultată de AFP, magistraţi de la cea ma înaltă jurisdicţie de ordin judiciar nu se pronunţă însă cu privire la existenţa unor indicii grave şi concordante care justifică inculparea acestuia.

Ei subliniază că Siria nu a ratificat Statutul de la Roma, care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI), şi că crimele împotriva umanităţii - ”comise în mod necesar prin punerea în executare a unui plan concertat împotriva unui grup al populaţiei civile în cadrul unui atac generalizat sau sistematic” - nu există în legislaţia siriană.

Astfel, justiţia franeză nu are competenţa să-l judece.

”Este un amestec de uşurare şi de o uşoară frustrare”, declară AFP avoata sirianului, Margaux Durand-Poincloux, care deplânge faptul că justiţia franceză nu se pronunţă pe fond şi nu-i recunoaşte ”negru pe alb” ”nevinovăţia pe care o clamăm de trei ani”.

Camera de Instrucţie a Curţii de Apel urmează să reexamineze cererea de anulare a inculpării. Ea urmează să se pronunţe în urma acestei hotărâri de miercuri a Curţii de Casaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.