Jurnaliştii de la televiziunea publică italiană RAI au început luni o grevă de 24 de ore pentru a-şi apăra "libertatea" în faţa "încercărilor" de a transforma postul într-un "un megafon pentru guvernul" liderului ultraconservator Giorgia Meloni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sindicatul Usigrai, majoritar în rândul celor aproximativ 2.000 de jurnalişti ai grupului, a declanşat greva după ce a acuzat conducerea RAI că a cenzurat un discurs al unui scriitor important care o critica pe Giorgia Meloni în preajma Zilei Eliberării, pe 25 aprilie.

"Intrăm în grevă pentru a apăra autonomia şi independenţa serviciului public de radiodifuziune în faţa controlului politic constant asupra spaţiului informativ", a declarat sindicatul într-un comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Am prefera să pierdem una sau mai multe zile de salariu decât să ne pierdem libertatea", a adăugat sindicatul, criticând "tentativele de a reduce RAI la un megafon guvernamental".

Luni, canalul de ştiri Rai News 24 a difuzat doar programe înregistrate.

Finanţată parţial printr-o taxă de licenţă şi având de mult timp directorii numiţi de politicieni, independenţa RAI a fost întotdeauna un subiect de dezbatere. Dar odată cu venirea la putere a Giorgiei Meloni, îngrijorările s-au intensificat.

Greva a fost susţinută şi de alte sindicate de presă. Vittorio Di Trapani, preşedintele Federaţiei Naţionale de Presă din Italia (Fnsi), care le grupează, a denunţat "riscul (...) unor derapaje de tip maghiar care ar reduce libertatea presei şi libertatea de exprimare".

Redacţia cotidianului de centru-stânga La Repubblica şi-a exprimat, de asemenea, "solidaritatea" cu "Usigrai şi cu colegii de la RAI aflaţi în grevă pentru a-şi cere drepturile".

În replică, conducerea RAI a afirmat că "nu a fost instituită nicio cenzură sau interdicţie privind ştirile", acuzând sindicatul că "promovează ştiri false".

"Greva sindicatului Usigrai, cu o lună înainte de alegerile europene, nu numai că sărăceşte oferta de ştiri, dar expune serviciul public la manipulări politice, privându-i pe cetăţeni de dreptul fundamental la informare, o piatră de temelie a democraţiei", a adăugat conducerea într-un comunicat video.

Un alt sindicat al jurnaliştilor de la RAI, Unirai, de dreapta, format recent, declarase la 25 aprilie că nu se va alătura la ceea ce a numit o grevă "politică", dar a cerut revenirea la "pluralism" în cadrul postului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.