Uniunea Europeană (UE) ar trebui să aibă un ministru al Economiei şi Finanţelor, dar nu un buget şi un parlament separate ale zonei euro, a declarat miercuri, la Srasbourg, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează Reuters.
Acest ministru ar fi totodată preşedintele miniştrilor de Finanţe al zonei euro şi ar răspunde în faţa Parlamentului European (PE), a adăugat el.
Acest ministru ar urma să fie însărcinat cu problemele economice şi financiare nu doar ale zonei euro, ci ale întregii UE, a continuat Juncker în discursul despre ”starea Uniunii” pe care l-a susţinut la Strasbourg, în Parlamentul European (PE).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Înfiinţarea unui post de ministru UE al Finanţelor şi nu a unui post de ministru al zonei euro al Finanţelor - aşa cum a propus Franţa - este un efort de a preîntâmpina disensiuni între cele 27 de state care vor rămâne în Uniune după plecarea Marii Britanii, în 2019, potrivit unor oficiali europeni.
Ideea unui ministru de Finanţe al zonei euro a fost promovată de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luna trecută, în cadrul unei întâlniri cu Macron, că îşi poate imagina înfiinţarea unui post de ministru care să se ocupe de finanţele şi economia europene.
”Avem nevoie de un ministru european al Economiei şi Finanţelor, un ministru care să promoveze şi să susţină reforme structurale importante în statele noastre membre. Noul ministru ar trebui să coordoneze toate instrumentele financiare ale UE care pot fi desfăşurate atunci când un stat membru se află în recesiune sau este afectat de o criză fundamentală”, a declarat Juncker.
În loc de înfiinţarea unui nou post, el a apreciat că funcţia ar trebui să-i fie dată vicepreşedintelui Comisiei Europene - o sugestie care ar urma să antreneze o rezistenţă aprigă din partea guvernelor statelor membre ale zonei euro, mai ales a Berlinului, scrie Reuters.
Juncker a făcut aceste declaraţii în contextul dezbaterii cu privire la viitorul zonei monedei unice din care fac parte 19 state, care - a subliniat şeful Comisiei - este necesar să se extindă la toate statele membre UE care nu fac parte din ea şi care nu au cerut o derogare în acest sens.
”Statele membre (UE) care vor să adere la (zona) euro trebuie să fie capabile să facă acest lucru. De aceea propun să se înfiinţeze un instrument de aderare la zona euro, care să ofere asistenţă tehnică şi chiar financiară”, a declarat Juncker, fără să facă alte precizări.
El a apreciat că până când Marea Britanie va părăsi UE, în martie 2016, aderarea la zona euro şi participarea la uniunea bancară - care implică un singur supervizor UE, o autoritate de reglementare şi un sistem de garanţie a depozitelor - ar trebui să fie norma tuturor statelor membre ale Uniunii.
Juncker a respin însă ideea franco-germană de înfiinţare a unui buget separat al zonei euro, pe lângă bugetul pe termen lung al UE, şi a unui Parlament al Zonei Zuro separat, alături de Parlamentul European.
”Noi nu avem nevoie de un buget pentru zona euro, ci de o linie de buget puternică în cadrul bugetului UE. Nu mă dau în vânt nici după ideea de a avea un Parlament al Zonei Euro separat. Parlamentul zonei euro este Parlamentul European”, a spus şeful Comisiei în acest discurs-program.
El a spus de asemenea că fondurile alocate salvării zonei euro - Mecanismul European de Stabilitate (MES) - ar trebui să fie transformate în Fondul Monetar European (FME) şi să devină o insituţie UE şi nu una interguvernamentală, aşa cum este MES în prezent.
Viitorul ministru de Finanţe al UE ar urma să conducă şi FME, a adăugat Juncker.
Şeful Comisiei nu a oferit alte precizări despre eventualele sarcini ale FME.
Juncker a anunţat doar că CE va prezenta o propunere în acest sens, dar şi şi cu privire la atribuţiile unui eventual ministru UE al Finanţelor, pe 7 decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...