Premierul britanic conservator Boris Johnson şi liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn s-au atacat reciproc pe tema Brexitului în prima lor debatere televizată, cu speranţa să obţină câteva voturi în alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie, relatează AFP.
”Să punem capăt tergiversărilor şi întârzierilor, impasului şi disensiunilor”, a subliniat marţi seara şeful Guvernului conservator, ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, care a promis în campanie, în mai multe rânduri, să ”realizeze Brexitul”, la trei ani şi jumătate după referendumul din iunie 2016 prin care aproape 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea părăsirii Uniunii Europene (UE).
El contează pe scrutin pentru a obţine o majoritate în Parlament care să-i permită adoptarea acordului ieşirii din UE pe care l-a negociat cu greu şi încheiat cu Bruxellesul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Imediat ce vom trece acest acord prin Parlament, şi putem să o facem în următoarele săptămâni, putem ataca priorităţile poporului”, a avansat Johnson.
Liderul Guvernului se angajează să părăsească UE până la sfârşitul lui ianuarie, iar apoi să încheie un nou acord comercial cu UE până la sfârşitul unei perioade de tranziţie, prevăzut în decembrie 2020, un calendar catalogat ”absurd” de către rivalul său.
”Nu o veţi face în câteva luni şi o ştiţi perfect de bine”, l-a atacat Corbyn, apreciind că este nevoie ”probabil de şapte ani de negocieri în vederea încheierii unui acord comercial”, mult mai mult decât perioada prevăzută.
Cu documente în mână, Jeremy Corbyn l-a acuzat pe Boris Johnson de faptul că organizează ”reuniuni secrete” cu Statele Unite în vederea deschiderii către o parte a întreprinderilor farmaceutice americane a serviciului public de sănătate NHS, drag britanicilor.
”O invenţie absolută”, s-a apărat vehement Boris Johnson.
IRONII ALE PUBLICULUI
Liderul conservator l-a atac în schimb în punctul său slab - ezitările sale cu privire la Brexit.
Este ”foarte clar”, i-a replicat Corbyn - ”trei luni pentru a negocia un acord al Brexitului” şi ”şase luni pentru (a organiza) un referendum” care va supune votului britanicilor acordul sau opţiunea de a rămâne până la urmă în UE.
Liderul Partidului Laburist, un vechi eurosceptic, a refuzat însă să spună dacă va apăra Brexitul sau rămânerea în UE, în cazul unui nou referendum, afirmând pur şi simplu că se va supune voinţei poporului.
Însă cel mai brutal atac a fost al unui spectator, care i-a acuzat pe cei doi politicieni că scad nivelul dezbaterii şi i-a întrebat cum să se aibă încredere în ei.
Într-o altă umilire a candidaţilor, publicul, în care existau susţinători din ambele tabere, i-a ironizat pe fiecare dintre cei doi, râzând deschis de unele dintre declaraţiile lor.
Pe reţele de socializare, cele două tabere se înfruntă şi-şi văd candidatul victorios.
Contul de Twitter al conservatorilor, redenumit "factcheck UK" cu ocazia dezbateriitelevizate a fost foarte criticat pe reţele de socializare din cauza acestei denumiri care poate crea confuzii.
Dezabaterea, care a durat o oră, a fost prima înfruntare între cei doi lideri ai principalelor partide politice britanice la televiziune, o înfruntare organizată spre marea nemulţumire a partidelor mai mici, ca Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) şi naţionalitilor scoţieni din cadrul SNP. Ambele eurofile, aceste partide şi-au exprimat regretul cuprivire la faptul că tabăra ”remain” nu s-a făcut auzită.
În această campanie, marcată de o supralicitare a unor promisiuni costisitoare, conservatorii se clasează, pentru moment, în fruntea sondajelor cu 42% din intenţiile de vot, devansându-i cu mult pe laburişti (30%), potrivit unui sondaj YouGov realizat pentru The Times şi publicat marţi după-amiaza.
În pofida acestui avans clar, politologii subliniază că rezultatul scrutinului este imprevizibil.
Un sondaj realizat de YouGov imediat după dezbaterea televizată îi plasează de altfel pe Boris Johnson şi Jeremy Corbyn cot la cot, cu 51% la 49%.
"Leaving aside your own party preference, who do you think performed best overall in tonight’s debate?"
— YouGov (@YouGov) November 19, 2019
Boris Johnson - 51%
Jeremy Corbyn - 49%
(Figures rebased to exclude don't knows)
Further results to follow shortly at: https://t.co/begsQeyYOn pic.twitter.com/WHZivErxlE
Brexitul a monopolizat o mare parte a dezbaterii, însă candidaţii au fost întrebaţi de asemenea despre serviciile publice, economie, mediu şi chiar despre prinţul Andrew.
Al doila fiu al reginei Elizabeth a II-a a ţinut prima pagina în presa britanică în urma unui interviu televizat - care s-a transformat într-o calamitate - cu privire la relaţiile sale cu investitorul financiar american Jeffrey Epstein, care era acuzat de faptul că a exploata sexual minore ani de zile şi care s-a sinucis în închisoare.
”Sunt întrebări foarte grave la care trebuie date răspunsuri”, a declarat Corbyn, spunând că se gândeşte la victime.
”Transmitem toată simpatia noastră victimelor”, a spus Johnson, care consideră că ”justiţia trebuie să-şi urmeze cursul”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...