Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că a aflat cu profundă tristeţe vestea dispariţiei Regelui Mihai I al României, pe care a avut deosebita şansă de a-l cunoaşte şi că îşi aduce aminte cu emoţie de întâlnirile cu Majestatea Sa, aducând "un omagiu deosebit rolului său în promovarea aderării României la Uniunea Europeană, prin turneul efectuat în capitalele europene în 1997".
Jean-Claude Juncker afirmă, în mesajul său, că România, ţara pe care Regele Mihai a iubit-o atât de mult, va exercita, pentru prima dată, în 2019, mandatul de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, iar amintirea Majestăţii Sale va fi cu atât mai prezentă în gândurile noastre în acel moment important.
"Îmi aduc aminte cu emoţie de întâlnirile noastre şi aş vrea să aduc un omagiu deosebit rolului său în promovarea aderării României la Uniunea Europeană, prin turneul efectuat în capitalele europene în 1997. Douăzeci şi unu de ani mai târziu, ţara pe care a iubit-o atât de mult va exercita, pentru prima dată, în primul semestru al anului 2019, mandatul de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. Va fi un moment important pentru România şi un moment important pentru viitorul Uniunii noastre. Amintirea Majestăţii sale, Regele Mihai I, un om de stat care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene din secolul XX, va fi cu atât mai prezentă în gândurile noastre în acel moment important. În numele meu personal, precum şi al Comisiei Europene, doresc să prezint familiei sale şi tuturor românilor sincere condoleanţe", spune preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un mesaj postat pe site-ul Comisiei Europene.
Regele Mihai I a murit marţi, la ora 13.00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.
Începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile.
Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.
.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.