Japonia a marcat marţi 23 de ani de la atentatul sângeros cu gaz sarin în metroul din Tokyo, în contextul în care pare să se apropie execuţia unor adepţi ai sectei găsiţi vinovaţi de acest atac, relatează AFP.
Membri ai personalului metroului au păstrat un moment de reculegere şi au depus flori, în cadrul unei ceremonii solemne, într-una dintre staţiile vizate la o oră de vârf, pe 20 martie 1995, staţia Kasumigaseki, care deserveşte ministerele.
În total 13 persoane au fost ucise, iar alte mii au fost intoxicate, după ce membri ai sectei Aum Shinrikyo (Aum Adevărul Suprem) au depus în vagoane înţesate pungi de sarin, le-au spart cu vârful unor umbrele şi au fugit să scape de emanaţiile substanţei neurotoxice incolore şi inodore.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Capitala, cunoscută prin mulţimile de angajaţi care se grăbesc dimineaţa către birouri, s-a transformat într-o adevărată zonă de război.
Valuri de pasageri ieşeau de la metrou, vomitând, tuşind şi sufocându-se, în timp ce serviciile de salvare administrau îngrijiri de urgenţă pe trotuare. Ambulanţe circulau în toate direcţiile, elicoptere au aterizat pe marile bulevarde pentru a evacua persoane intoxicate.
În acea zi, Kazumasa Takahashi, un angajat la metrou, a ridicat, fără să se gândească, o pungă de sarin spartă de pe podeaua unei rame de metrou oprite la Kasumigaseki. El a murit împreună cu un coleg.
”Am venit aici, astăzi, cu acelaşi sentiment ca în fiecare an”, le-a declarat văduva sa unor jurnalişti prezenţi la ceremonie.
”Sănătatea anumitor victime se deteriorează, iar familiile traversează momente dificile”, spune ea, adăugând că timpul nu a atenuat suferinţele celor apropiaţi.
După ani de peripeţii judiciare, procesul celor 13 membri ai sectei găsiţi vinovaţi de crime, între care zece în legătură cu acest atentat cu gaz sarin, s-a încheiat la sfârşitul lui ianuarie, deschizând calea execuţiei lor.
Autorităţile au început, săptămâna trecută, să-i despartă pe condamnaţi şi să-i transfere către locuri de detenţie echipate în vederea aplicării pedepsei cu moartea prin spânzurare.
Aceste trasnferuri sugerează că liderul sectei, Shoko Asahara, şi 12 dintre discipolii săi vor fi executaţi în curând, în pofida faptului că oficiali nu au făcut vreo aluzie în acest sens.
În Japonia execuţiile sunt anunţate, inclusiv familiilor celor condamnaţi, după ce au fost efectuate.
Unii experţi se opun spânzurării membrilor sectei, cu excepţia lui Asahara, apreciind că autorităţile îşi asumă astfel riscul de a-i transforma în ”martiri”, ceea ce ar ajuta secte provenind din Aum să recruteze noi membri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.