Japonezii s-au recules sâmbătă în memoria victimelor seismului şi tsunamiului care au avut loc în urmă cu exact şase ani şi care au fost urmate de o catastrofă nucleară de pe urma căreia ţara încă nu şi-a revenit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La fel ca în fiecare an, pe tot parcursul zilei, mii de persoane sunt aşteptate de-a lungul coastei sinistrate din nord-estul arhipelagului, care are o lungime de 500 de kilometri.

Postul public de televiziune NHK a arătat încă de dimineaţă imagini cu locuitori aruncând flori în ocean, pentru a linişti sufletele celor care au murit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Marea este atât de liniştită astăzi”, a spus o femeie în vârstă, pe plaja din oraşul de coastă Soma. “De ce s-au ridicat cu valuri atât de mari în acea zi?”, a adăugat ea.

Mulţimi s-au recules la Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku şi în toate locurile al căror nume este legat de tripla catastrofă din 11 martie 2011 : seism, tsunami şi criza nucleară de la Fukushima. Optsprezece mii patru sute patruzeci şi şase de oameni au dispărut sau murit în seism şi tsunami, iar 123.000 au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în urma urma problemelor de la centrala atomică.

La ora locală 14.46 (7.46 ora României) a fost ţinut un minut de reculegere în toată ţara. Aceasta a fost ora exact când un cutremur cu magnitudinea 9 s-a produs în largul insulei Honshu, provocând valuri seismice enorme, despre care japonezii spun că apar “o dată la un mileniu”.

În acelaşi timp, o ceremonie oficială în prezenţa premierului Shinzo Abe a avut loc la Tokyo. Cuplul imperial, care la împlinirea a cinci ani de la tragedie a prezidat o mulţime de 1.200 de persoane în acest moment de mare tristeţe, nu va fi prezent de această dată, dar va fi reprezentat de fiul lor, prinţul Akishino.

ACCELERAREA RECONSTRUCŢIEI

Derularea îngrozitoare a evenimentelor va traversa din nou sufletele: mulţimi de salariaţi îngroziţi ieşind în fugă din zgârie-norii din Tokyo, trenuri deraiate în regiunile din nord-estul ţării, oraşe întregi acoperite de tsunami, imposibilitatea de a contacta rudele, valul de informaţii terifiante, zeci de mii de persoane disprute. Iar la finalul zilei, au apărut primele semnale alarmante provenind de la două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi şi Daini), urmate de ordine de evacuare pe o rază de doi, apoi trei, apoi 10 kilometri în jur. A fost cea mai gravă catastrofă nucleară după cea de la Cernobîl, din 1986.

“Guvernul va continua să accelereze reconstrucţia în zonele sinistrate, ţinând cont de faptul că o parte dintre evacuaţi sunt obligaţi în continuare să trăiască fără confort”, a promis premierul Shinzo Abe, într-o declaraţie scrisă, difuzată sâmbătă.

Însă o parte dintre cei nevoiţi să îşi părăsească locuinţele îi reproşează Guvernului că vrea să grăbească întoarcerea locuitorilor în regiunile contaminate pentru a normaliza situaţia pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice de la Tokyo.

“Guvernul vrea să arate lumii că accidentul de Fukushima a fost rezolvat înainte de Jocurile Olimpice din 2020”, a povestit Hiromu Murata, într-o conferinţă de presă înainte de comemorări.

“Nu suntem responsabili de accidentul de la centrala nucleară. Am fugit numai pentru a ne apăra copiii şi nepoţii de radiaţii”, spune şi Miyako Kumamoto, de la Comitetul de legătură cu organizaţiile victimelor catastrofei nucleare.

“Nu facem decât să le cerem autorităţilor să ia măsuri pentru a ajuta persoanele evacuate, dar nu fac acest lucru. Eu nu pot accepta asta şi nu înţeleg de ce trebuie să ne aflăm într-o situaţie atât de dificilă”, a adăugat ea, cerând continuarea ajutoarelor financiare şi recunoaşterea statutului de victimă.

În pofida unui elan de solidaritate care a cuprins Japonia după dezastru, simbolizat de sloganul "Ganbarô Nippon" (Rezistă, Japonia), au fost înregistrate numeroase cazuri de stigmatizare a refugiaţilor de la Fukushima, în special a copiilor. Guvernul a anunţat vineri o evaluare naţională a cazurilor de hărţuire a elevilor provenind din regiunile afectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.