Franţa i-a spus luni adio fostului preşedinte Jacques Chirac, într-un omagiu solemn la Saint-Sulpice, la care au asistat şefi de stat străini şi aproape întreaga clasă politică naţională, înainte să fie înhumat la Paris, în intimitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Învelit în steagul tricolor, sicriul lui Jacques Chirac, adus de o impozantă escortă de motociclişti, a fost depus în naosul Saint-Sulpice pe acordurile Requiemului lui Gabriel Fauré, sub privirea a aproape 2.000 de invitaţi din întreaga lume.

Mulţi dintre ei, unii în funcţii oficiale, şi-au arătat emoţia la evocarea amintirii fostului primar al Parisului, în mai multe rânduri ministru şi premier, iar apoi în două rânduri preşedinte al Republicii (1995 à 2007).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O mulţime comasată până pe trepte a aplaudat la intrarea şi ieşirea din catedrală a corpului fostului preşedinte, care a decedat joi, la vârsta de 86 de ani.

Bernadette Chirac, slăbită şi care nu a apărut în public de la decesul soţului său, a fost absentă ”din cauza sănătăţii sale” de la această slujbă oficiată de monseniorul Aupetit, arhiepiscopul Parisului. Cu puţin înainte, pentru prima oară de la teribilul indendiu care a devastat-o, Catedrala Notre-Dame a tras clopotele.

”Fostul nostru preşedinte, acest om călduros, la fel de în largul său în saloanele de la Elysée ca la salonul agricol, avea o adevărată dragoste faţă de oameni. Mulţi dintre cei cu care s-a întâlnit se simţeau respectaţi”, a subliniat monseniorul Aupetit. El a amintit că Jacques Chirac ”şi-a axat campnia în 1995 asupra temei fracturii sociale”, subliniind că aceasta este de actualitate în continuare.

Asistenţa s-a aflat la nivelul mesajelor trimise din întreaga lume de joi - 80 de personalităţi străine, şefi de stat şi de guverne, foşti lideri şi membri ai unor familii regale i-au adus un omagiu acestui om mare al politicii franceze, foarte slăbit în ultimii ani.

În primele rânduri s-au aflat preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinţii italian Sergio Mattarella şi congolez Denis Sassou Nguesso, dar şi premierul libanez Saad Hariri, care a decretat o zi de doliu naţional în ţara sa, şi cel al Ungariei, Viktor Orban, sau fostul preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton, care îl regretă pe ”bătrânul Jacques”.

Ei s-au alăturat foştilor preşedinţi francezi François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Valéry Giscard d'Estaing, şi unei mari părţi a clasei politice franceze. Preşedinta Rassemblement national (RN, extremă dreapta) Marine Le Pen a renunţat să participe, din cauza rezervelor familiei. Liderul La France Insoumise Jean-Luc Mélenchon a preferat să participe la omagiul de la Adunarea Naţională.

”MARCĂ A RESPECTULUI”

O evocare a originii fostului preşedinte, o salată din Coreze a fost servită celor 69 de lideri primiţi la Elysée după slujbă. Emmanuel Macron le-a mulţumit pentru prezenţă, pe care o consideră ”o dovadă de prietenie şi o marcă a respectului” faţă de poporul francez.

O ceremonie privată a avut loc luni, anterior, la Invalides, în prezenţa lui Bernadette Chirac şi a aproximativ 200 de persoane, familia şi personalul medical care l-a asistat pe Jacques Chirac.

Martin Rey-Chirac, în vârstă de 23 de ani, singurul nepot al fostului preşedinte, i-a adus un omagiu bunicului său înaintea sosirii lui Emmanuel Macron, cu o expresie gravă, venit să prezinte onoruri militare funebre.

La Invalides, duminică, aproximativ 7.000 de persoane, potrivit Elysée, au defilat până seara târziu prin faţa sicriului, depus la intrarea Catedralei Saint-Louis, acoperit cu tricolorul.

”El era apropiat de cei simpli. Îi plăceau oamenii”, a rezumat pentru AFP Florien, în mijlocul mulţimii.

Jacques Chirac a fost înhumat luni după-amiaza într-un cadru strict privat, la Cimitirul Montparnasse. Potrivit dorinţei soţiei sale, el se odihneşte în cavoul fiicei lor Laurence, decedată în 2016, al cărei destin tragic a fost drama vieţii sale.

”Aceste dispariţii ne amintesc vulnerabilitatea vieţilor noastre şi ceea ce împărtăşim în mod durabil cu cele şi cei care ne conduc o vreme”, a comentat luni seara, în faţa presei, Emmanuel Macron. ”Aceste momente ne fac conştienţi de cât de departe suntem de lucrurile trecătoare (...) şi cum se construieşte o legătură”. ”Am fost mulţumit de acest spirit din ultimele zile, de concordie, reculegere, înţelegere, bunăvoinţă”, a conchis el.

Ziua de doliu naţional decretată luni a fost a opta de la începutul Republicii a V-a, în 1958. Steagurile au fost coborâte în bernă, iar francezii chemaţi să respscte un moment de reculegere la ora locală 15.00 (16.00, ora României), în şcoli.

Peste mări s-a adus de asemenea un omagiu fostului preşedinte. În Mayotte 150 de persoane s-au adunat la Mamoudzou, iar în La Réunion 100 de persoane la Saint-Denis.

Un omagiu îi va fi adus fostului preşedinte în weekend, la 5 şi 6 octombrie în Corrèze, al cărui deputat a fost.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.