Franţa i-a spus luni adio fostului preşedinte Jacques Chirac, într-un omagiu solemn la Saint-Sulpice, la care au asistat şefi de stat străini şi aproape întreaga clasă politică naţională, înainte să fie înhumat la Paris, în intimitate, relatează AFP.
Învelit în steagul tricolor, sicriul lui Jacques Chirac, adus de o impozantă escortă de motociclişti, a fost depus în naosul Saint-Sulpice pe acordurile Requiemului lui Gabriel Fauré, sub privirea a aproape 2.000 de invitaţi din întreaga lume.
Mulţi dintre ei, unii în funcţii oficiale, şi-au arătat emoţia la evocarea amintirii fostului primar al Parisului, în mai multe rânduri ministru şi premier, iar apoi în două rânduri preşedinte al Republicii (1995 à 2007).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
O mulţime comasată până pe trepte a aplaudat la intrarea şi ieşirea din catedrală a corpului fostului preşedinte, care a decedat joi, la vârsta de 86 de ani.
Bernadette Chirac, slăbită şi care nu a apărut în public de la decesul soţului său, a fost absentă ”din cauza sănătăţii sale” de la această slujbă oficiată de monseniorul Aupetit, arhiepiscopul Parisului. Cu puţin înainte, pentru prima oară de la teribilul indendiu care a devastat-o, Catedrala Notre-Dame a tras clopotele.
”Fostul nostru preşedinte, acest om călduros, la fel de în largul său în saloanele de la Elysée ca la salonul agricol, avea o adevărată dragoste faţă de oameni. Mulţi dintre cei cu care s-a întâlnit se simţeau respectaţi”, a subliniat monseniorul Aupetit. El a amintit că Jacques Chirac ”şi-a axat campnia în 1995 asupra temei fracturii sociale”, subliniind că aceasta este de actualitate în continuare.
Asistenţa s-a aflat la nivelul mesajelor trimise din întreaga lume de joi - 80 de personalităţi străine, şefi de stat şi de guverne, foşti lideri şi membri ai unor familii regale i-au adus un omagiu acestui om mare al politicii franceze, foarte slăbit în ultimii ani.
În primele rânduri s-au aflat preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinţii italian Sergio Mattarella şi congolez Denis Sassou Nguesso, dar şi premierul libanez Saad Hariri, care a decretat o zi de doliu naţional în ţara sa, şi cel al Ungariei, Viktor Orban, sau fostul preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton, care îl regretă pe ”bătrânul Jacques”.
Ei s-au alăturat foştilor preşedinţi francezi François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Valéry Giscard d'Estaing, şi unei mari părţi a clasei politice franceze. Preşedinta Rassemblement national (RN, extremă dreapta) Marine Le Pen a renunţat să participe, din cauza rezervelor familiei. Liderul La France Insoumise Jean-Luc Mélenchon a preferat să participe la omagiul de la Adunarea Naţională.
”MARCĂ A RESPECTULUI”
O evocare a originii fostului preşedinte, o salată din Coreze a fost servită celor 69 de lideri primiţi la Elysée după slujbă. Emmanuel Macron le-a mulţumit pentru prezenţă, pe care o consideră ”o dovadă de prietenie şi o marcă a respectului” faţă de poporul francez.
O ceremonie privată a avut loc luni, anterior, la Invalides, în prezenţa lui Bernadette Chirac şi a aproximativ 200 de persoane, familia şi personalul medical care l-a asistat pe Jacques Chirac.
Martin Rey-Chirac, în vârstă de 23 de ani, singurul nepot al fostului preşedinte, i-a adus un omagiu bunicului său înaintea sosirii lui Emmanuel Macron, cu o expresie gravă, venit să prezinte onoruri militare funebre.
La Invalides, duminică, aproximativ 7.000 de persoane, potrivit Elysée, au defilat până seara târziu prin faţa sicriului, depus la intrarea Catedralei Saint-Louis, acoperit cu tricolorul.
”El era apropiat de cei simpli. Îi plăceau oamenii”, a rezumat pentru AFP Florien, în mijlocul mulţimii.
Jacques Chirac a fost înhumat luni după-amiaza într-un cadru strict privat, la Cimitirul Montparnasse. Potrivit dorinţei soţiei sale, el se odihneşte în cavoul fiicei lor Laurence, decedată în 2016, al cărei destin tragic a fost drama vieţii sale.
”Aceste dispariţii ne amintesc vulnerabilitatea vieţilor noastre şi ceea ce împărtăşim în mod durabil cu cele şi cei care ne conduc o vreme”, a comentat luni seara, în faţa presei, Emmanuel Macron. ”Aceste momente ne fac conştienţi de cât de departe suntem de lucrurile trecătoare (...) şi cum se construieşte o legătură”. ”Am fost mulţumit de acest spirit din ultimele zile, de concordie, reculegere, înţelegere, bunăvoinţă”, a conchis el.
Ziua de doliu naţional decretată luni a fost a opta de la începutul Republicii a V-a, în 1958. Steagurile au fost coborâte în bernă, iar francezii chemaţi să respscte un moment de reculegere la ora locală 15.00 (16.00, ora României), în şcoli.
Peste mări s-a adus de asemenea un omagiu fostului preşedinte. În Mayotte 150 de persoane s-au adunat la Mamoudzou, iar în La Réunion 100 de persoane la Saint-Denis.
Un omagiu îi va fi adus fostului preşedinte în weekend, la 5 şi 6 octombrie în Corrèze, al cărui deputat a fost.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.