Miniştrii Apărării din Grupul celor Şapte (G7) naţiuni dezvoltate ale lumii şi-au început întâlnirea sâmbătă cu un avertisment al Italiei, ţara gazdă, potrivit căruia cadrul global de securitate devine din ce în ce mai precar din cauza viziunilor concurente asupra lumii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întâlnirea G7 marchează prima reuniune ministerială a grupului dedicată apărării şi vine la câteva zile după ce forţele israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, moartea acestuia fiind văzută de unii lideri occidentali drept un pas spre sfârşitul conflictului din Gaza.

Italia deţine preşedinţia rotativă a G7 pentru anul 2024, într-un moment în care Occidentul se confruntă cu avansul Rusiei în Ucraina, cu activităţile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, precum şi cu tensiunile crescute la graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina şi situaţia cu adevărat critică din Orientul Mijlociu, combinate cu instabilitatea profundă din Africa subsahariană şi tensiunile crescânde din regiunea Indo-Pacific, evidenţiază un cadru de securitate deteriorat", a spus ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, în discursul său de deschidere.

Oficialii italieni au declarat că ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, s-a alăturat colegilor săi în oraşul Napoli din sudul Italiei, unde este aşteaptă o discuţie despre evoluţiile din ţara sa.

Avertizând că prognozele pe termen scurt pentru securitatea globală ”nu pot fi pozitive”, Crosetto – un membru proeminent al partidului Fraţii Italiei al prim-ministrului Giorgia Meloni – a spus că tensiunile sunt alimentate de o confruntare între ”două viziuni diferite, poate incompatibile, ale lumii”.

Pe de o parte, sunt ţările şi organizaţiile care cred într-o ordine mondială bazată pe dreptul internaţional, a spus Crosetto, în timp ce, ”de cealaltă parte, (sunt) cei care în mod sistematic nu respectă democraţia pentru a-şi atinge obiectivele, inclusiv prin utilizarea deliberată a forţei militare.”

APEL PENTRU ÎNCETAREA FOCULUI

Înainte de întâlnire, Crosetto a întâmpinat fotografii ţinând în mână un model al unui mic corn roşu de animal, un simbol al norocului conform tradiţiei napolitane străvechi.

Pe lângă Italia, G7 include Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Japonia, iar la întâlnirea din oraşul Napoli participă şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi NATO.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut apel la încetarea focului în Gaza şi Liban şi la eliberarea ostaticilor israelieni încă deţinuţi de Hamas, spunând că moartea lui Sinwar ar trebui să fie văzută ca o oportunitate pentru încetarea ostilităţilor. Borrell a cerut, de asemenea, respect pentru forţele de menţinere a păcii ale ONU în Liban, care au fost recent vizate de Israel.

El a spus reporterilor că sesiunea de dimineaţă s-a concentrat în principal pe Orientul Mijlociu şi a spus că misiunea ONU din Liban, cunoscută sub numele de UNIFIL, ar putea fi revizuită, dar ar reveni Consiliului de Securitate al ONU să ia decizii cu privire la viitorul său.

”Unii dintre membrii acestei întâlniri (G7)  sunt membri importanţi ai Consiliului de Securitate”, a spus Borrell.

Italia este un contribuitor major la UNIFIL, care este staţionată în sudul Libanului pentru a monitoriza ostilităţile de-a lungul liniei de demarcaţie cu Israelul. Atacurile israeliene l-au supărat pe prim-ministrul Giorgia Meloni, care a vizitat vineri Libanul şi Iordania.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.