Fostul ofiţer şi ultranaţionalist rus Igor Ghirkin - condamnat în lipsă de justiţia olandeză la închisoare pe viaţă pentru implicare în doborârea avionului MH17 în 2014, eveniment soldat cu aproape 300 de morţi - a format la 1 aprilie mişcarea socială "Clubul Patrioţilor Furioşi" împreună cu alte şapte figuri ultranaţionaliste proeminente, spunând că vor să ajute Moscova să câştige războiul şi totodată să evite un conflict intern în Rusia. El s-a lansat într-un nou efort menit, probabil, să protejeze influenţa facţiunii ruse pro-război din cadrul Kremlinului, arată Institutul pentru Studiul Războiului în analiza sa din 8 aprilie.
Membrii Clubului au declarat că Rusia se va confrunta în mod iminent cu o înfrângere în Ucraina şi ar putea avea parte de o lovitură de stat pro-occidentală sau de un război civil, dacă Moscova nu îmbunătăţeşte drastic situaţia de pe linia frontului.
Oficialii ruşi - susţin "patrioţii furioşi" - nu sunt în măsură să îmbunătăţească efortul de război şi efectele acestuia asupra societăţii ruseşti, deoarece majoritatea oficialilor de la Kremlin aparţin unei facţiuni anti-război. Se pare că facţiunea anti-război pledează pentru un acord de pace cu Occidentul, pentru a redobândi accesul la bogăţiile sale de peste hotare şi nu încearcă în mod activ să îmbunătăţească efortul de război - iar asta nu dintr-un dezacord fundamental cu obiectivele războiului sau dintr-o dorinţă reală de pace.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Clubul a afirmat că urmăreşte să ajute autorităţile ruse - implicând probabil gruparea pro-război din cadrul Kremlinului - să finalizeze "operaţiunea militară specială" în timp util, susţinând că un război prelungit în Ucraina ar putea determina oficialii anti-război să se revolte.
TEMERI ÎN LEGĂTURĂ CU O LOVITURĂ DE STAT
De asemenea, grupul a declarat că încearcă să construiască o reţea de apărare, pentru a rezista unei lovituri de stat în Rusia în cazul unui astfel de eveniment. Membrii Clubului au precizat că grupul funcţionează în cadrul legal rus şi nu se va angaja într-un conflict armat, ci se va concentra mai degrabă pe sensibilizarea opiniei publice din Rusia, astfel încât oficialii executivi ruşi să realizeze pericolul la adresa regimului.
Membri care s-au alăturat acum acestui club l-au avertizat anterior pe liderul rus Vladimir Putin, în mai şi septembrie 2022, cu privire la repercusiunile negative care vor exista pe câmpul de luptă, dacă Rusia nu declară imediat mobilizarea, notează ISW.
Se pare că mişcarea lui Ghirkin se confruntă deja cu rezistenţa din partea liderului autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR), Denis Puşilin. Un blogger militar rus a afirmat că Puşilin le-a ordonat oficialilor DNR să răspândească zvonuri despre "Clubul Patrioţilor Furioşi", susţinând în mod bizar că mişcarea pregăteşte o lovitură de stat pro-occidentală. De altfel, un membru al Clubului a acuzat administraţia lui Puşilin de discreditarea mişcării.
AMENINŢAT CĂ VA FI ÎNLOCUIT, PUTIN AR PUTEA ACCEPTA UN ACORD DE PACE
Crearea mişcării "Clubul Patrioţilor Furioşi" poate oferi mai multe informaţii importante despre dinamica Kremlinului şi despre temerile unor elemente din cercul interior al lui Vladimir Putin, arată ISW.
Deja, după cum a relatat anterior ISW, contraofensivele ucrainene de succes din regiunea Harkov şi din Lîman din septembrie-octombrie 2022 au scos la iveală o ruptură între facţiunile anti-război şi pro-război de la Kremlin.
Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut remarci similare cu privire la schismele din rândul oficialilor de la Kremlin.
De asemenea, preocuparea Clubului pentru facţiunea anti-război poate indica faptul că ruptura din cadrul Kremlinului s-a adâncit în timpul campaniei eşuate a ofensivei ruseşti de iarnă sau înaintea contraofensivei ucrainene.
Preocuparea pentru extinderea facţiunii anti-război poate indica, de asemenea, că există îngrijorarea că Putin ar putea fi determinat să accepte un acord de pace prin ameninţarea cu înlocuirea.
Este posibil, de asemenea, ca acest grup să încerce să preîntâmpine eforturile facţiunii anti-război de a reduce urgenţa unui război la scară largă în Ucraina.
CINE ÎL SUSŢINE PE GHIRKIN?
Ghirkin ar putea reprezenta obiectivele politice ale unor figuri rămase anonime din cadrul structurilor de putere ruseşti, posibil din cadrul Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).
Ghirkin l-a criticat fără milă pe Putin pe tot parcursul războiului şi este probabil ca el să beneficieze de o anumită protecţie din partea unui silovik. Publicaţia independentă rusă The Insider şi grupul de investigaţii Bellingcat au relatat anterior că Ghirkin a folosit în mod constant paşapoarte cu nume fictive pe care le-a primit de la FSB.
Deşi nu este clar ce silovik îl protejează pe Ghirkin şi care ar putea fi motivaţiile sale, este posibil ca protectorul lui să încerce să atragă atenţia lui Putin şi să îi modeleze deciziile prin intermediul discursului public, arată ISW.
Evgheni Prigojin şi compania sa de mercenari Wagner au arătat anterior că Kremlinul monitorizează şi reacţionează la atitudinile publicului, ceea ce a determinat schimbări notabile în cadrul comandamentului militar rus în toamna anului 2022. Iar Prigojin a anunţat în mod similar planuri pentru o mişcare socială afiliată Wagner, la 4 aprilie, cu trei zile după Ghirkin, subliniază analiza ISW.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.