Israelul îşi exprimă speranţa să nu aibă loc nicio ”escaladare” la frontiera cu Libanul, însă avertizează că este ”pregătit” în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu vrem o escaladare în vederea unui adevărat război, însă, bineînţeles, suntem pregătiţi de acest lucru şi nu vom permite acestor acte teroriste să continue”, a declarat vineri presei un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Amnon Shefler.

”Vom face ceea ce este necesar”, ameninţă el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Israelul s-a declarat vineri ”pregătit” să înfrunte o ”escaladare” la frontiera cu Libanul şi şi-a exprimat speranţa ca aceasta să nu aibă loc.

Armata israeliană a ripostat vineri cu artileria în urma unui tir de proiectile din Liban.

Ea a anunţat ulterior că este ”pe cale să atace sursele lansării (proiectilelor) în Liban”.

TREI PROECTILE, CĂZUTE ÎN LIBAN

În total, 19 proiectile au fost lansate din Liban în Israel, a precizat Amnon Shefler, fără să se soldeze cu victime.

Trei dintre proiectile au căzut în Liban, iar 16 au trecut frontiera, dintre care zece au fost interceptate de către sistemul israelian de apărare antiaeriană.

Viaţa îşi continua cursul în nordul Israelului - unde adăposturile antirachetă nu au fost dechise în urma atacului, precizează Amnon Shefler.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah, foarte influentă în sudul Libanului, a revendicat aceste tiruri către Israel, la două zile după un episod tensionat similar.

”Credem că Hezbollahul vrea să arate că el controlează sudul Libanului” şi că ”nu vrea un război total”, apreciază purtătorul de cuvânt, care consideră că faptul că Hezbollah a ţintit zone nelocuite este ”un semnal” că ”nu vrea o escaladare”.

Aviaţia israeliană a revendicat joi primele raiduri aeriene după mulţi ani în Liban şi a anunţat că a vizat instalaţii de lansare de proiectile în urma unor tiruri din sudul Libanului către nordul Israelului - care nu au fost revendicate.

Forţa Interimară ONU în Liban (FINUL) a avertizat vineri că această escaladare este ”foarte periculoasă” şi a îndemnat la un armistiţiu ”imediat”.

În 2006, ultima mare confruntare armată între Israel şi Hezbollah s-a soldat cu 1.200 de morţi de partea libaneză - majoritatea civili - şi 160 de morţi de partea israeliană - majoritatea militari.

Aceste schimburi de tiruri la frontiera libanezo-israeliană intervin în contextul unor tensiuni între Israel şi Iran - aliatul Hezbollah şi inamicul statului evreu -, în urma unui atac sângeros cu drone vizând petrolierul MT Mercer Street, operat de Zodiac Maritime, o societate aparţinând miliardarului israelian Eyal Ofer, la Marea omanului, soldat cu moartea unui român şi a unui britanic.

Israelul, Statele Unite şi Regatul Unit au acuzat imediat Iranul de faptul că se află în urma acestui atac - nerevendicat.

Teheranul respinge aceste acuzaţii.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a estimat vineri că tirurile de proiectile nu au fost ordonate ”în mod direct” de către Teheran mişcării Hezbollah.

”Însă noi ştim cu toţii cum este Iranul, care susţine Hezbollahul” şi care ”susţine aceste acte teroriste”, a insinuat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.