Israelul a efectuat luni noi atacuri sângeroase în Liban şi în Fâşia Gaza, în care luptă împotriva mişcărilor islamiste Hezbollah şi Hamas, după ce preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a propus un armistiţiu scurt în teritoriul palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un Orient Mijlociu ameninţat de o deflagraţie, comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, generalul Hossein Salami, a ridicat tonul împotriva Israelului şi a ameninţat cu ”consecinţe amare inimaginabile”, după atacurile israeliene de sâmbătă vizând ţinte militare pe teritoriul iranian.

La cererea Iranului, care susţine Hezbollahul şi Hamasul împotriva Israelului, inamicul său jurat, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă luni, la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), pentru a discuta despre Orientul Mijlociu.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Războiul din Fâşia gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie. A doua zi, în semn de susţinere a Hamasului, aliatul său, Hezbollahul libanez, a deschis un front împotriva Israelului, care a degenerat în război deschis în septembrie.

În Fâşia Gaza, vizată de bombardamente devastatoare şi asediată de peste un an, armata israeliană a anunţat că a ucis ”zeci de terorişti” la Jabalia, în nordul enclavei, unde desfăşoară de la 6 octombrie o ofensivă cu scopul de a împiedica, susţine ea, Hamasul să-şi regrupeze forţele.

Potrivit unor salvatori locali, bombardamentele au continuat în centrul şi nordul Fâşiei Gaza, unde trei persoane au fost ucise de către o dronă israeliană.

”OSTATICI CINTRA DEŢINUŢI”

Duminică, Abdel Fattah el-Sisi, a cărui ţară este unul dintre mediatorii între Hamas şi Israel, a propus ”un armistiţiu de două zile, în care patru ostatici să fie eliberaţi în schimbul unor deţinuţi” palestinieni încarceraţi în Israel.

El nu a precizat dacă şi-a prezentat planul Hamasului şi Israelului, însă a propus să se angajeze apoi, ”în termen de zece zile, negocieri” în vederea unui ”armistiţiu complet şi intrării de ajutoare umanitare” în Fâşia Gaza, pradă a unui dezastru umanitar.

Presa israeliană scrie că directorul Mossadului, David Barnea, a sosit în Qatar la noi negocieri cu directorul CIA Bill Burns şi mediatori din Qatar pe tema unui armistiţiu în teritoriul palestinian.

Atacul Hamas de la 7 octombrie 2023 a antrenat moartea a 1.206 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene, care include ostatici ucişi sau morţi în captivitate.

Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 97 rămân ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de către armata israeliană.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 42.847 de palestineni, majoritatea civili, au fost ucişi în ofensiva israeliană, date considerate fiabile de către ONU.

CINCI MORŢI LA TIR

Pe frontul din nordul Israelului, cinci persoane au fost ucise luni într-un atac israelian în oraşul de coastă Tir, în sudul Libanului, potrivit autorităţilor.

Începând de la 23 septembrie, armata israeliană anunţă că bombardează fiefuri Hezbollah şi a lansat o ofensivă terestră la 30 septembrie în sudul Libanului, în care a anunţat că a pierdut 37 de militari în lupte împotriva mişcării libaneze.

Hezbollahul a anunţat că a atacat, luni, cu rachete şi artilerie, trupe israeliene la Poarta Fatimei, o zonă în oraşul libanez frontalier Kfar Kila, o fostă trecere la frontieră închisă, în sudul Libanului.

În nordul Israelului, sirene de alarmă cu rachetă au răsunat în mai multe rânduri.

În urma unor schimburi de tiruri transfrontaliere şi după ce a slăbit Hamasul în Fâşia Gaza, armata israeliană şi-a concentrat operaţiunile în Liban, unde desfăşoară de la 23 septembrie raiduri aeriene intensive, vizând în principal fiefuri ale Hezbollah.

Israelul vrea să ”neutralizeze” Hezbollahul, pentru a opri astfel tiruri de rachetă şi a permite întoarcerea a zeci de mii de deplasaţi acasă.

Cel puţin 1.620 de persoane au fost ucuse de la 23 septembrie în Liban, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale.

IRAN VS ISRAEL

Israelul, care i-a asasinat în ultimele luni pe liderii Hamas şi Hezbollah şi mai mulţi conducători ai acestora, a anunţat că atacurile împotriva Iranului sunt o ripostă la atacuri ale acestor mişcări.

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că acest prim atac anunţat în mod public de către Israel împotriva Iranului şi-a ”atins toate obiectivele”.

Israelul a jurat să facă Iranul să plătească pentru un atac cu rachetă desfăşurat de către teheran la 1 octombrie pe teritoriul israelian.

Aceste tiruri iraniene au vizat, potrivit Teheranului, să răzbune asasinările de către israel ale liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, la 27 septembrie, în apropiere de Beirut, şi liderului Hamas Ismail Haniyeh, la 31 iulie, într-un atac la Teheran imputat Israelului.

”Vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a răspunde înm mod ferm agresiunii regimului sionist”, a anunţat diplomaţia iraniană.

KHAMENEI: ATACUL ISRAELULUI NU TREBUIE ”NICI EXAGERAT, NICI MINIMALIZAT”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, aapreciat duminică că atacurile comise de către Israel sâmbătă împotriva unor instalaţii militare în Iran nu trebuie să fie ”nici exagerate, nici minimalizate”.

”Răul făcut de regimul sionist nu trebuie să fie nici exagerat, nici minimalizat”, a apreciat Khamenei pe X, denunţând ”un calcul greşit” al israelului, în prima sa reacţie faţă de atacul israelian.

Israelul a anunţat în mod public - pentru prima oară - că a atacat Iranul prin lansarea sâmbătă în zori a unor atacuri aeriene împotriva unor instalaţii de producţie de rachete, în trei priovincii din ţară şi la teheran.

Forţele armate iraniene au anunţat că doar ”sistemele radar” au fost avariate şi au anunţat că au fost ucişi patru ofiţeri.

Oficiali şi presa iraniană au minimalizat impactul atacului şi au salutat capacitatea defensivă a Iranului.

Israelul riposta unui atac cu aproximativ 200 de rachete balistice iraniene la 1 octombrie pe teritoriul israelian.

Iranul şi-a afirmat dreptul de a se apăra în urma atacurilor israeliene de sâmbătă, iar Israelul a ameninţat Iranul că-l va face ”să plătească un preţ mare” dacă va riposta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.