Biroul premierului Benjamin Netanyahu a anunţat că o delegaţie israeliană va participa la negocierile cu Hamas privind o încetare a focului în schimbul ostaticilor, în 15 august, după ce Statele Unite, Egipt şi Qatar au emis, joi, un apel comun ca discuţiile să se reia săptămâna viitoare pentru a ajunge rapid la un acord, scrie Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”E timpul să oferim ajutor imediat atât oamenilor din Gaza care suferă de mult, cât şi ostaticilor care îndură de mult şi familiilor lor. A venit momentul să se încheie acordul privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor şi a deţinuţilor”, se arată în declaraţia semnată de preşedintele SUA, Joe Biden, preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi, şi emirul din Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani.

În declaraţie scrie că după ce au muncit ”neobosit” timp de câteva luni, mediatorii sunt gata să prezinte o propunere finală Israelului şi Hamas, mai rămânând de stabilit doar detaliile implementării acordului.

”Nu mai este timp de pierdut sau scuze de oricare parte pentru alte întârzieri. E timpul pentru eliberarea ostaticilor, pentru a începe încetarea focului şi a implementa acest acord”, au afirmat liderii.

”Ca mediatori, suntem pregătiţi, dacă este necesar, să prezentăm o propunere finală pentru depăşirea crizei care să rezolve chestiunile privind implementarea rămase într-o manieră care să îndeplinească aşteptările tuturor părţilor”, mai scrie în document.

Semnatarii au cerut Israelului şi Hamas să reia discuţiile joia viitoare, fie la Cairo, fie la Doha, pentru a stabili ultimele detalii şi a începe implementarea acordului ”fără alte întârzieri”.

Vineri dimineaţă, Biroul premierului a confirmat că negociatorii din Israel vor merge la discuţiile din 15 august, afirmând că delegaţia va călători oriunde se stabileşte pentru ”a finaliza detaliile pentru implementarea acordului-cadru”.

Hamas nu a transmis, deocamdată, un răspuns.

Declaraţia comună a SUA, Egiptului şi Qatarului a fost salutată de Forumul pentru Ostatici şi Familiile celor Dispăruţi, care au mulţumit liderilor acestor ţări ”pentru angajamentul lor privind eliberarea celor 115 ostatici care se află în captivitatea Hamas de 308 zile”, înainte de a face apel la Guvern şi la Netanyahu să ”dea dovadă de leadership” şi să încheie un acord ”pentru întoarcerea tuturor ostaticilor”.

Se crede că 111 din cei 251 de ostatici răpiţi de Hamas în timpul atacului terorist din 7 octombrie se mai află în Gaza, inclusiv trupurile a 39 confirmaţi ca fiind morţi de către IDF (Forţele de Apărare ale Israelului). Hamas deţine şi doi civili israelieni care au intrat în Fâşia Gaza în 2014 şi 2015, precum şi corpurile a doi soldaţi IDF ucişi în 2014.

Hamas a eliberat 105 civili în timpul unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lui noiembrie, iar alţi patru ostatici au fost eliberaţi înainte. Şapte ostatici au fost salvaţi de armată în viaţă şi au fost recuperate trupurile a 24 de ostatici, inclusiv trei răpiţi care au fost ucişi din greşeală de armată în timp ce încercau să scape.

”Încă mai este destul de mult de muncă”

Joi seară, în timpul unui briefing telefonic, un oficial al administraţiei Biden a explicat că, deşi declaraţia comună emisă de SUA, Egipt şi Qatar se referă la obiectivul negocierilor de joia viitoare ca fiind acela de a închide lacunele rămase, ”nu este ca şi acum acordul va fi gata de semnat joi”.

”Mai este încă destul de mult de muncă, dar credem că ceea ce a rămas poate fi depăşit”, a declarat reporterilor oficialul, adăugând că joi ar urma să fie doar o ”reluare” a discuţiilor, nu finalizarea lor.

Întrebat de mai multe ori dacă SUA consideră că Netanyahu vorbeşte serios despre ajungerea la un acord, oficialul a încercat o abordare mai echilibrată.

”Este obligatoriu nu doar pentru partea israeliană, ci şi pentru partea Hamas (să ajungă la un acord). La finalul zilei, este o negociere privind ostaticii şi ei ţin ostatici”, a afirmat oficialul. ”Cu putere a voinţei şi aşezaţi pentru a tranşa situaţia, credem că (un acord) este posibil”, a adăugat el.

Ideea unei declaraţii comune s-a reliefat în cadrul convorbirilor avute, marţi, de Biden cu liderii din Qatar şi Egipt, potrivit oficialului, care a menţionat că Biroul lui Netanyahu a salutat iniţiativa şi a afirmat că oficiali israelieni vor merge la negocieri.

Oficialul a afirmat că discuţiile pregătitoare pentru întâlnirea de săptămâna viitoare vor începe, probabil, în curând la Washington, în timp ce SUA se pregăteşte simultan pentru un potenţial atac asupra Israelului de către Iran.

Oficialul a spus că declaraţia comună este rezultatul îndemnurilor la acţiune ale omologilor lui Biden de la Cairo şi Doha şi nu are obiectivul specific de a trimite un semnal Iranului privind potenţialul său atac asupra Israelului.

Totuşi, oficialul SUA a recunoscut că dacă Iranul ”lansează un război major în Orientul Mijlociu cu un atac masiv asupra Israelului, cu care ameninţă în coordonare cu alte grupări, acest lucru va periclita semnificativ orice speranţă de a obţine o încetare a focului în Gaza, pentru că vom fi foarte concentraţi asupra altor lucruri”.

El a mai afirmat că Iranul nu are dreptul de a ataca armata israeliană după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, săptămâna trecută, atribuită Israelului.

”Nu există o bază legitimă pentru ca Iranul să lanseze un atac militar împotriva Israelului, cu care continuă să ameninţe”, a declarat oficialul.

”A existat sentimentul că, într-un fel, Iranul are acum dreptul de a ataca militar Israelul, dar noi respingem complet această logică”, a adăuga el.

Oficialul a afirmat că SUA este pregătită pentru orice eventualitate. ”Am mutat o grămadă de forţe militare în regiune, inclusiv F-22 care au ajuns astăzi… Facem tot ce putem pentru a respinge un astfel de atac, pentru a înfrânge un atac dacă are loc şi pentru a demonstra Iranului că există o cale mai bună decât un atac militar”, a spus el.

Anterior, joi, Biden s-a întâlnit în Biroul Oval cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, pentru a trece în revistă desfăşurarea de trupe americane pentru a ajuta la apărarea Israelului de un atac al Iranului, a adăugat oficialul.

“Consecinţele unui astfel de atac direct ar fi importante, inclusiv pentru Iran şi economia sa, despre care ştiu că noul Guvern este preocupat”, a spus oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.