Iranul i-a atacat marţi pe europeni, care au criticat măsuri recente de relansare a activităţilor sale nucleare, dar care au eşuat să-l ajute să ocolească sancţiuni americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Regatul Unit, Franţa şi Germania, care sunt părţi ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nculear iranian, încearcă împreună cu Uniunea Europeană (UE) să salveze pactul, ameninţat în urma retragerii Statelor Unite în 2018.

În ripostă faţă de această retragre unilaterală şi reimpunerea sancţiunilor americane care-i asfixiază economia, Iranul s-a retras în mod treptat din anumite angajamete pe care şi le-a asumat prin acord, sperând să exercite astfel presiuni asupra partenerilor săi, pentru ca aceştia să-l ajute să ocolească sancţiunile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Teheranul şi-a reluat săptămâna trecută activităţile de îmbogăţirea uraniului în uzina subterană de la Fordo, suspendate până atunci, potrivit acestui acord.

Parisul, Berlinul şi Londra au afirmat luni că şi-au ”respectat în totalitate” angajamentele - şi anume ridicarea sancţiunilor internaţionale care asfixiau deja la acea vreme economia iraniană.

”Este de-acum esenţial ca Iranul să-şi respecte angajamentele şi că coopereze cu participanţii la JCPoA (sigla Acordului de la Viena), pentru a permite o dezescaladare a tensiunilor”, au subliniat europenii într-un comunicat comun.

”Voi? Voi v-aţi respectat în totalitate angajamentele pe care vi le-aţi asumat în virtutea JCPoA? Pe bune?”, le-a replicat şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif într-un mesaj postat pe Twitter.

Iar într-o conferinţă de presă, preşedintele Hassan Rohani a declarat că ţara sa ”a aşteptat un an” înainte să înceapă dezangajarea treptată din acord.

”Nimeni nu ne poate acuza că am abandonat azi angajamentele în virtutea JCPoA”, a declarat el.

”REZISTENŢĂ ŞI PERSEVERENŢĂ”

”Aceasta este o problemă pe care ne-a creat-o inamicul nostru”, a adăugat Rohani, referindu-se la Statele Unite.

Abordarea iranului, potrivit lui Rohani, este să intre pe ”drumul rezistenţei şi perseverenţei”, printr-o reducere a angajamentelor asumate şi negocieri.

”Noi negociem cu lumea (...). Ei ne fac propuneri, noi le facem propuneri. Până azi eu nu am acceptat propuenrile care mi-au fost făcute”, a adăugat el.

Preşedintele iranian nu a menţionat, în schimb, un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), consultat luni de AFP.

Organul ONU arată în acest raport că a detectat ”particule de uraniu natural de origine antropomorfă” - adică produse prin activitatea umană - într-un ”loc în Iran nedeclarat Agenţiei”.

AIEA nu dezvăluie numele acestei instalaţii.

Potrivit unor surse diplomatice, agenţia a pus întrebări Teheranului cu privire la un loc semnalat de către Israel, care bănuia că au loc activităţi nucleare acolo.

”Cooperarea între Iran şi agenţie în această problemă este în continuare în curs. Orice tentativă de formulare aunei judecăţi premature (...) cu privire la situaţie ar viza, aşadar, să deformeze faptele în scopuri politice”, a declarat, într-un comunicat, ambasadorul iranian al AIEA Kazem Gharib Abadi.

Ambasadorul dă asigurări că AIEA a avut acces în instalaţie şi a primit”cea mai mare cooperare” din partea Teheranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.