Serviul diplomatic european l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Belarusului la Bruxelles miercuri, pentru a-i cere oprirea imediată a unei ”instrumentalizări inacceptabile” a migranţilor de către Minsk, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt a serviciului, relatează AFP.
”Noi i-am transmis îngrijorarea noatră majoră cu privire la o instrumentalizare a migranţilor. Această practică este inacceptabilă şi trebuie să înceteze imediat”, a anunţat Nabila Massrali.
”Le-am amintit autorităţilor din Belarus obligaţia internaţională pe care o au de a lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a traficului de persoane”, a subliniat ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
SANCŢIUNI ECONOMICE, ÎN PREGĂTIRE
Lituania, o ţară baltică şi un stat membru UE şi NATO, a înregistrat de la începutul anuluipeste 2.000 de migranţi, majoritatrea provenind din Irak, care au trecut în mod ilegal frintiera dinspre Belarus.
Autorităţile lituaniene suspectează regimul belarus, susţinut de către Rusia, de orchestrarea acestui val al migraţiei, ca represalii faţă de sancţiuni impuse de UE.
Uniunea pregăteşte ”sancţiuni economice mai puternice”, pentru a opri trecerile ilegale ale unor migranţi din Belarus, a avertizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe UE la 19 iulie.
Aceste măsuri ar putea fi examinate şi adoptate la următoarea reuniune a miniştrilor de Externe UE, prevăzută la 21 septembrie.
Serviciul diplomatic european l-a convocat, la sfârşitul lui mai, pe ambasadorul Belarus la UE, Aleksandr Mihnevici, pentru a-i transmite condamnarea instituţiilor europene şi statelor membre UE a unei deturnări ”inadmisibile” a unui zbor comercial al companiei low-cost Ryaniar de la Atena la Vilnius în vederea arstării unui opozant belarus, Roman Protasevici..
Cum ambasadorul belarus a ieşit, între timp, la pensie, însărcinatul cu afaceri belarus a fost convocat miercuri.
Europenii au impus, la sfârşitul lui iunie, sancţiuni economice şi individuale în vederea pedepsirii Minskului privind această deturnare.
UE a impus sancţuni vizând sectoare-cheie ale economiei belaruse, şi anume potasa, petrolul şi tutunul.
Uniunea a înscris pe o listă neagră numele a 186 de belaruşi, inclusiv al lui Aleksandr Lukaşenko şi a doi dintre fiii săi, privaţi de sejur în UE, dar şi ale unui număr de 15 entităţi cu legături cu regimul, ale căror active în state membre UE au fost blocate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...