Aproape 900 de persoane au fost executate în 2022 în 20 de ţări - un nivel record din 2017 -, anunţă Amnesty International (AI) în raportul anual despre pedeapsa cu moartea, denunţând o ”frenezie sângeroasă” a anumitor ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Numărul execuţiilor înregistrate în 2022 a atins cel mai înalt nivel de cinci ani, iar principalele ţări de la originea acestui record se află în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, cuprinse de o frevezie sângeroasă”, denunţă Amnesty International.

Organizaţia nongvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului a înregistrat 883 de execuţii în 20 de ţări, în 2022 - reprezentând o creştere cu 53% faţă de 2021.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Această creştere vertiginoasă a execuţiilor, care nu ţine cont de alte mii care probabil au avut loc în China anul trecut, este cauzată de ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde datele înregistrate au crescut de la 520 în 2021 la 825 în 2022”, precizează Amnesty în raport.

81 DE EXECUŢII ÎNTR-O ZI ÎN ARABIA SAUDITĂ

Numărul execuţiilor în Iran a crescut de 314 în 2021 la 576 în 2022.

În Arabia Saudită acest număr s-a triplat, de la 65 la 196 - cel mai mare înregistrat de Amnesty International în 30 de ani.

Egiptul a executat 24 de oameni în 2022, se arată în raport.

Arabia Saudită ”a mers până la executa 81 de deţinuţi într-o singură zi”, denunţă secretara generală a Amnesty International, Agnès Callamard.

Ea acuză Iranul, unde, ”într-o tentativă disperată de a pune capăt revoltei populare, autorităţile au luat viaţa unor oameni care nu au făcut decât să-şi exercite dreptul de a manifesta”.

Amnesty International subliniază că numărul total al execuţiilor în 2022 este, în realitate, ”cu mult mai mare”, deoarece ”secretul în care este înconjurată recurgerea la pedepsa cu moartea împiedică întotdeauna o evaluare precisă în mai multe ţări, ca China, Coreea de Nord şi Vietnam”.

”În pofida faptului că nu ştim nunmărul precis al persoanelor executate în China, această ţară a rămas în mod clar în fruntea ţărilor care execută cel mai mult”, acuză Amnesty International.

PEDEAPSA CAPITALĂ, ABOLITĂ TOTAL ÎN PATRU ŢĂRI ŞI PARŢIAL ÎN DOUĂ

Amnesty evocă în raport ”o rază de speranţă”.

Şase ţări au abolit - parţial sau integral - pedeapsa cu moartea în 2022.

Kazahstanul, Papua Noua Guinee, Sierra Leone şi Republica Centrafricană (RC) au abolit pedepsa capitală, iar Guineea Ecuatorială şi Zambia au abolit-o în cazul infracţiunilor de drept comun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.