O nouă consultare populară pusă pe picioare de Guvernul ungar - a treia începând din 2015 şi până în prezent -, îndreptată de această dată împotriva miliardarului american George Soros, ”vizează să alimenteze sentimentul xenofobiei”, a criticat vineri ONG-ul Human Right Watch (HRW), care denunţă ”o nouă campanie a urii”, relatează AFP.
”Ungaria se pregăteşte să-şi lanseze a treia campanie finanţată de către contribuabili vizând cu siguranţă să alimenteze sentimentul xenofob”, scrie HRW într-un comunicat în care îi îndeamnă pe oficialii europeni să ”condamne aceste tentative de a alimenta ura”.
Guvernul conservator al populistului Viktor Orban întreprinde, începând de duminică, o consultare a ungurilor în legătură cu ceea ce el numeşte ”Planul Soros”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Această formulă desemnează, la Budapesta, un presupus proiect al omului de afaceri de a impune acceptarea unui milion de migranţi pe an în UE.
După modelul precedentelor ”consultări” organizate de Guvern - pe tema unor presupuse legături între ”imigraţie şi terorism” sau cu privire la un presupus pericol pe care-l reprezintă politicile europene la adresa suveranităţii ungare - operaţiunea combină trimiterea unor mii de chestionare gospodăriilor ungare şi o campanie de afişaj în întreaga ţară şi în presa proguvernamentală.
Viktor Orban l-a desemnat pe omul de afaceri George Soros, în vârstă de 87 de ani, drept principalul inamic al Ungariei şi a lansat, de la începutul anului, o serie de acţiuni şi de mesaje vizând să-l discrediteze pe miliardar şi numeroasele ONG-uri pe care acesta le susţine financiar.
”Planul Soros” face trimitere la un articol publicat de miliardar în septembrie 2015, în care îşi schiţa, în toiul crizei migraţiei, propuneri în vederea ”restabilirii sistemului azilului”.
”Manipulator şi plin de jumătăţi de adevăruri”, potrivit cotidianului de opoziţie Nepszava, chestionarul le cere cetăţenilor ţării să spună dacă sunt de acord cu şapte propuneri, ca de exemplu: planul ”vrea să treacă în planul al doilea limba şi cultura ţărilor europene” sau ”să îndulcească sancţiunile unor delicte comise de migranţi”.
”Guvernul ungar ar face mai bine să înfrunte adevăratele probleme, precum sistemul de sănătate, sărăcia (...), în loc să răspândească minciuni”, a denunţat Amnesty International (AI) Ungaria.
”Planul lui Soros nu există, este o invenţie a Guvernului”, a reacţionat săptămâna aceasta Csaba Csontos, un purtător de cuvânt în Ungaria al Fundaţiei Open Society, finanţată de George Soros, care se teme că această campanie de afişaj va face Budapesta să semene ”Berlinului anilor '30”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...