Hillary Clinton, învinsă în urmă cu zece luni de Donald Trump, publică marţi, în Statele Unite, o relatare personală despre înfrângere, îşi asumă partea de vină, însă refuză să-i absove pe protegoniştii extremi, în primul rând FBI-ul, Rusia şi presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fosta candidată, care împlineşte în octombre vârsta de 70 de ani, nu îl menajează pe succesorul lui Barack Obama, un ”mincinos”, sexist, nedemn şi incompetent. Ea spune că s-a ”plesnt peste frunte” auzindu-l explicând că problema nord-coreeană ”nu este simplă”.

Hillary Clinton povesteşte ”şocul” serii de 8 noiembrie 2016, în camera sa de hotel la New York, sentimentul că este ”golită”, ”tristeţea” care va dura săptămâni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Refuzând antipresevive şi psihanistul, ea mărturiseşte că a găsit refugiu în familie, o tehnică de respirat alternativă predată de profesoara sa de yoga şi în Chardonnay.

”N-a existat o zi, din 8 noiembrie 2016, în care să nu îmi pun întrebarea: de ce am pierdut? Uneori mi-e greu să mă concentrez la altceva”, scrie cea care şi-a făcut o religie, de un sfert de secol, din a nu-şi scoate armura în public.

Lansarea cărţii "What Happened" ("Ça s'est passé comme ça", în versiunea franceză, disponibilă dn 20 septembrie) este însoţită de un turneu de promovare în Statele Unite şi Canada - şedinţă de autografe marţi la New York, interviuri şi 15 conferinţe plătite până în decembrie.

Este vorba despre un adevărat tăvălug mediatic care-i face pe unii democraţi, care ar fi preferat să meargă înainte, să strângă din dinţi.

Însă, un semn al faptului că îşi păstrează soclul în rândul unor susţinători fideli, la mai multe confernţe nu mai sunt deja locuri.

DE CE?

Relatarea lui Clinton a ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, la care a participat în calitate de fostă Primă Doamnă, este tragicomică.

Ea îşi imaginează discursul pe care l-ar fi susţinut, însă povesteşte că a schimbat o privire stupefiată cu Michelle Obama şi îi ironizează pe aleşii republicani veniţi să o salute, amintindu-i unuia că a catalogat-o drept antihristul.

Ea îl atacă dur pe fostul ei rival în alegerile primare Bernie Sanders, căruia-i reproşează agresivitatea de care a dat dovadă în timpul campaniei. Şi repetă un sfat al lui Barack Obama: ”nu încerca să fii încrâncenată, eşti bunică”.

Ea confirmă mai ales analiza pe care a schiţat-o în mod public în aceste ultime luni, enumerând factorii care au contribuit la înfrângerea sa: dorinţa de schimbare, respingerea persoanei sale, misoginia, sentimentul de dezamăgire economică al unei părţi a claselor populare albe.

Însă, în opinia sa, Donald Trump a exploatat şi ”anxietatea rasială şi culturală” a albilor. ”Multora dintre aceşti alegători le este frică de faptul că oameni de culoare - mai ales afroamericanii, mexicanii şi musulmanii - le ameninţă modul de viaţă”.

Toţi aceşti factori, însă, nu au fost suficienţi în ei înşişi. Până la capăt, sondajele au plasat-o în frunte.

Hillary Clinton este convinsă, citând analiza site-ului FiveThirtyEight.com, că intervenţia directorului FBI James Comey, cu 11 zile înainte de alegeri, a făcut să basculeze o fracţiune a electoratului, în câteva state, către Donald Trump, suficient cât să-i asigure victoria.

Comey a redeschis ancheta cu privire la e-mailurile sale din perioada în care era secretar de Stat, după care a închis-o la loc cu două zile înainte de scrutin.

Alături de mesaje interne piratate de Rusia şi publicate de WikiLeaks, redeschiderea acestui dosar fierbinte a avut un efect devastator, multiplicat de obsesia, în opinia sa lipsită de măsură, a jurnliştilor de politică faţă de acest scandal.

”Adevărata lor problemă este că nu pot să suporte ideea de a-şi înfrunta propria lor responsabilitate în alegerea lui Trtump”, îi acuză ea, inclusiv pe cei de la New York Times.

Ea citează Franţa ca exemplu în care piratarea, în ultimul moment, a echipei lui Emmanuel Macron nu a fost acoperită de presă, legea interzicând acest lucru.

”Alegătorii francezi par să fi învăţat lecţia din greşelile noastre respingând-o pe Le Pen, candidata dreptei pro-Moscova. Mă consolez cu gândul că nenorocul nostru a contribuit la protejarea Franţei şi altor democraţii. Măcar atât”.

Ce preconizează Hillary Clinton în prezent? Ea dă asigurări că nu va candida din nou. ”Dar nu mă voi bosumfla şi nici nu voi dispărea. Voi face totul pentru a-i susţine pe candidaţii democraţi”, conchide ea, ignorându-i astfel pe democraţii care speră să dea, într-o bună zi, pagina Clinton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.