Regele Spaniei Felipe al VI-lea şi regina Letizia se află de marţi într-o vizită fără precedent la Havana, care lansează festivităţile marcării a 500 de ani de la înfiinţarea oraşului, pe o insulă aflată sub presiunea diplomatică a Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cuplul regal spaniol a i-a adus un omagiu eroului independenţei José Marti (1853-1895), după care Felipe s-a întâlnit marţi cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel.

Sosit în Cuba luni seara, cuplul regal vizitează joi Santiago (est), în cadrul ultimei etape a vizitei cubaneze.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”O plăcere să-i primesc pe Aeroportul Internaţional José Marti", a scris pe Twitter ministrul de Externe Bruno Rodriguez. "Cuba îi primeşte cu o ospitalitate călduroasă”.

Prima vizită de stat a unui monarh spaniol în această ţară - una dintre ultimele colonii din America Latină care a ieşit de sub tutela Madridului în 1898 -, ea are loc în contextul sărbătoririi unei jumătăţi de mileniu de existenţă a Havanei, care atrage milioane de turişti seduşi de şarmul său învechit şi se pregăteşte să-şi sărbătorească aniversarea la 16 noiembrie 1519.

 

După ani de şantiere în vederea restaurării centrului său istoric şi construirii mai multor hoteluri de lux, oraşul colorat a făcut ultimele retuşuri în ultimele săptămâni, reparând drumul de la malul mării şi iluminatul public.

O operă-far a acestei aniversări, Capitoliul a fost renovat, iar cupola, acoperită cu aur, a fost oferită de Rusia.

PLOAIE DE SANCŢIUNI

Însă contextul politic nu este tocmai de sărbătoare. Instalarea la începutul lui 2017 a lui Donald Trump la Casa Albă a pus capăt apropierii istorice între Cuba şi Statele Unite, angajată în timpul lui Barack Obama.

Acuzat de oprimarea poporului şi susţinerea Venezuelei lui Nicolas Maduro, Guvernul cubanez este supus unei adevărate poloi de sancţiuni, care afectează mai ales populaţia, victima unor penurii de carburant sau unor dificultăţi în obţinerea vizei americane.

În această atmosferă agitată, Cuba caută susţinerea aliaţilor săi tradiţionali, ca Rusia şi Venezuela, dar şi a Uniunii Europene (UE).

”În faţa hărţuirii administraţiei Trump a Cubei, călătoria cuplului regal (spaniol) pe insulă poate fi interpretată ca o susţinere a relaţiilor economice, politice, culturale şi cooperării între Cuba şi Spania”, apreciază Raynier Pellon, un expert de la Centrul de Cercetare în Politică Internaţională de la Havana.

Al treilea partener comercial al Cubei, după China şi Venezuela, cu schimburi în valoare de 1,39 de miliarde de dolari în 2018, Spania critică politica administraţiei Trump, mai ales activarea Titlului 3 al Legii Helms-Burton, care ameninţă cu proceduri judiciare întreprinderile străine prezente în Cuba.

Pentru a da asigurări numeroaselor societăţi spaniole ce activează pe insulă, precum grupurile hoteliere Melia et Iberostar, şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a promis ”să continue să încurajeze investiţiile în Cuba”, în cadrul vizitei sale, în noiembrie 2018.

NICI MADURO, NICI DISIDENŢĂ

În bagaje, regele Felipe a adus un autoportret al lui Goya, împrumutat pe o perioadă de o lună de la Muzeul Prado şi care urmează să fie expus la Muzeul Artelor Frumoase.

Miercuri, cuplul se plimbă, alături de istoricul oficial al oraşului Eusebio Leal pe străzile pavate ale vechiului oraş Havana, introdus de UNESCO pe lista Patromoniului Mondial în 1982.

El pleacă de pe insulă joi, înaintea datei oficiale a împlinirii a 500 de ani de către Havana şi ceremoniilor organizate vineri şi sâmbătă, la care sunt aşteptaţi mai mulţi lideri latinoamericani.

”Motivul foarte evident”, explică Carlos Malamud, un cercetător la Institutul Elcano de la Madrid, ”este dorinţa guvernului de a evita un contact jenant cu Daniel Ortega şi Nicolas Maduro", chiar dacă vizita preşedinţilor Nicaraguei şi Venezuelei, aliaţi tradiţioali ai Cubei, nu a fost confirmată.

Nicio întâlnire nu este prevăzută nici cu disidenţi, ceea ce a determinat Amnesty International să-i scrie regelui, pentru a-i cere să pledeze în favoarea ”eliberării imediate şi necondiţionate a şase prizonieri ai conştinţei” şi a opozantului José Daniel Ferrer, deţinut de la 1 octombrie.

Senatorul american din Florida Marco Rubio i-a scris şi el, îndemnându-l să poarte ”o conversaţie privată cu membri ai opoziţiei cubaneze”, pentru a cunoaşte ”încălcările drepturilor omului şi cenzura la care acestia sunt supuşi zilnic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.