Kamala Harris urmează să accepte în mod solemn joi, la Chicago, învestirea democrată, să savureze ”speranţa” regăsită a Partidului Democrat şi să amintească din nou că nimic nu este câştigat în această campanie nebună împotriva lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vicepreşedinta americană în vârstă de 59 de ani vrea să se adreseze întregii Americi, după ce şi-a electrizat tabăra, potrivit unui reprezentant al echipei sale de campanie care a cerut protecţia anonimatului.

”Nu există a doua şansă să faci o primă impresie bună”, notează politologul Larry Sabato. "Alegătorii au vpzut stilul Kamala. Acum le trebuie programul Kamala”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Discursul său intervine în încheierea Convenţiei euforice, supraelectrizate, care a atras în fiecare seară, după ce oratori de marcă au urcat pe scenă, milioane de telespectatori.

Kamala Harris va profita de această audienţă pentru ase prezenta unei ţări care nu o cunoaţte neapărat foarte bine, după ce s-a aflat timp de aproape patru ani în postul ingrat de vicepreşedintă.

CLASA DE MIJLOC

Democrata, fiica unui tată jamaican şi unei mame indiene, urmează să-şi evoce copilăria în clasa de mijloc şi angajamentele de fostă procuroare în California, potrivit sursei citate.

Ea va opune rivalului său republican, care se declară capabil să oprească ”declinul” ţării, o viziune hotărât optimistă a destinului american, potrivit echipei sale de campanie.

Site-ul FiveThirtyEight, care agreghează anchete de opinie, o dădea miercuri cu aprocimativ trei puncte în avans pe Kamala Harris faţă de Donald Trump în intenţiile de vor la nivel naţional.

Această diferenţă nu este în niciun caz o garanţie a unei victorii, cu 74 de zile înaintea unui scrutin care se va juca, la fel ca în 2016 şi 2020, într-o mână de state-cheie.

Până atunci se pot îmâmpla multe lucruri.

În decurs de patru săptămâni aiuritoare, America l-a văzut pe actualul preşeidnte abandonându-şi candidatura, iar pe fostul său preşedinte Donald Trump fiind victima unei tentative de asasinat.

”ALEGERI STRÂNSE”

Care va fi impactul, de exemplu, dacă candidatul independent Robert F. Kennedy Jr iese din cursă şi îşi exprimă sprijinul faţă de miliardarul în vârstă de 78 de ani? Potrivit presei americane, acesta se pregăteşte s-o facă.

”Indiferent de energia incredibilă pe care am reuşit să o generăm în ultimele săptămâni, vor fi nişte alegeri strânse într-o ţară puternic divizată”, a avertizat marţi fostul preşedinte Barack Obama.

”Rămâne o bătălie dură”, a avertizat soţia sa, Michelel Obama, altă stea dragă partidului.

În această bătălie, Kamala Harris intenţionează să conteste Partidului Republican apărarea unei valori centrale a retoricii sale: libertatea - "Freedom", în engleză, ca în cântecul lui Beyoncé, devenit imnul de campanie al vicepreşedintei.

”LIBERTATE”

Republicanii promit să apere libertatea individuală împotriva unui Guvern intruziv, care acumulează taxe, reglementări şi interdicţii.

Vicepreşedinta foloseşte cuvântul pentru a desemna drepturile şi protecţiile garantate de către puterile publice, între altele dreptul la avort.

”Atunci când reprublicanii vorbesc despre libertate, ei vorbesc despre libertatea Guvernului de a invada cabinetului medicului vostru, despre libertatea întreprinderilor de a vă polua aerul şi apa”, a atacat miercuri partenerul său de cursă Tim Walz.

”Dar atunci când noi, democraţii, vorbim despre libertate, noi vorbim despre libertatea de a avea o viaţă mai bună” şi ”libertatea copiilor voştri de a se duce la şcoală fără să le fie frică că vor fi omorâţi pe culoar”, a declarat guvernatorul din Minnesota la acceptarea învestirii democrate.

Fostul preşedinte republican îşi prezintă rivala ca pe o ”stângisită nebună”, care vrea să răstoarne America în ”comunism”.

Joi, miliardarul în vârstă de 78 de ani se duce în Arizona, un stat care se află la frontiera cu Mexicul, şi va duce înfruntarea pe un teren pe care-l consideră favorabil: imigraţia ilegală.

Pe reţeaua sa Truth Social, el i-a reproşat miercuri ”tovarăşei Kamal” că a ”dezvănţuit asupra Americii un flagel de crime şi de violuri comise de imigranţi”, o acuzţaie care nu este confirmată de satisticile poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.