Premierul francez Edouard Philippe a încheiat luni o dezbatere pe tema luptei împotriva violenţelor conjugale şi a prezentat un plan cu puternice accente juridice - îngrijirea psihologică a agresorilor, introducerea unor prevederi în Codul Penal, consolidarea numărului de apel telefonic 3919 -, sperând să provoace un ”electroşoc” de natură să îndiguiască acest flagel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Finanţarea este ”aici”, ”prezentă”, a dat asigurări şeful Guvernului, confirmând suma de 360 de milioane de euro alocată luptei împotriva violenţelor cărora le sunt victime femeile ”în decurs de un an”.

În prezenţa mai multor miniştri, Édouard Philippe a prezentat sau confirmat numeroase măsuri, inclusiv cele anunţare la lansarea dezbaterii, la 3 septembrie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De la începutul anului 2019, cel puţin 117 femei au fost ucise de către partenerul lor sau fostul lor partener, potrivit unui bilanţ şi unui studiu caz cu caz realizate de AFP.

Pentru a pune capăt ”disfuncţionalităţilor de care nu am vrut să luăm cunoştinţă până acum”, Édouard Philippe a anunţat iniţiative susceptibile, în opinia sa, să ”rupă lanţul tăcerii”.

Este vorba despre ”o mai bună definire în drept a ceea ce înseamnă termenul violenţă”, prin crearea unei ”noi circumstanţe agravante pentru autorii violenţelor în cazuri de hărţuire care au condus la sinucidere” sau înscrierea în lege a noţiunii de ”influenţă” psihologică, care ”pregăteşte adesea violenţa fizică”, a detaliat premierul într-un discurs susţinut la Matignon.

El a confirmat totodată faptul că reglementările cu privire la secretul medical urmează să fie modificate, pentru a le permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să semnaleze mai uşor ”cazurile de urgenţă absolută în care există un risc grav de repetare a violenţei”.

Anumite ”absurdităţi juridice” vor fi suprimate - precum obligaţia alimentară, ”care constrânge copiii să asigure nevoile părinţilor lor, inclusiv a tatălui, chiar dacă acesta a asasinat mama”.

Mai multe dintre aceste măsuri sunt înscrise într-un proiect de lege pe care urmează să-l prezinte deputaţi LRM în ianuarie, a confirmat Édouard Philippe. Acest text urmează să susţină de asemenea ”principiul suspendării automate a autorităţii parentale în cazul părintelui ucigaş” sau ”ajustarea acestuia de către un judecător penal” în cazul ”partenerului violent” - măsuri anunţate la 3 septembrie.

Încă de duminică, secretara de stat însărcinată cu Egalitatea femei-bărbaţi Marlène Schiappa a anunţat că Guvernul urmează să creeze şi cofinanţeze în proporţie de 50%, în fiecare regiune, două centre de îngrijire a unor bărbaţi autori ai unor violenţe conjugale, în vederea unei diminuări a unei recidive.

De asemenea, linia telefonică de ascultare dedicată victimelor violenţelor conjugale - 3919 - urmează să funcţioneze de-acum 24 de ore din 24, şapte zile pe săpămână.

”GUVERNUL RATEAZĂ BIFAREA”

Aproximativ zece măsuri au fost anunţate în deschiderea dezbaterii, la 3 septembrie, inclusiv crearea a 1.000 de noi locuri de primire şi cazare de urgenţă a unor femei victime sau o generalizare a depunerii unei plângeri la spital.

Pe această primă lista figurau totodată identificarea ”procurorilor referenţi specializaţi” în toate tribunalele şi crearea unei ”grile de evaluare” care să permită forţelor de ordine o mai bună estimare a pericolului căruia se expun femeile care se prezintă la comisariat sau jandarmerie.

Deputaţii au adoptat, la jumătatea lui octombrie, un proiect de lege în vederea înfiinţării, la începutul lui 2020, a brăţării ”împotriva apropierii”, care permite menţinerea la distanţă a partenerilor şi foştilor parteneri violenţi.

Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a dat duminică asigurări că susţine o măsură care prevede ca victimele violenţelor conjugale să poată debloca economisirea salarială ”de urgenţă”, pentru a fi mai autonome financiar atunci când vor ”să plece şi să se salveze”.

Aceste anunţuri erau aşteptate de activiste feministe, a căror poziţie a fost consolidată de succesul manifestaţiilor împotriva violenţelor sexiste şi sexuale sâmbătă, la care au participat zeci de mii de persoane în toată Franţa.

”Guvernul a ratat bifarea”, a comentat în faţa unor jurnalişti Caroline De Haas, de la colectivul #NousToutes. 

”Dezamăgirea se reidică la înălţimea imensei mişcări, a aşteptării create în ultimele luni”, a adăugat ea, exprimându-şi regretul cu privire la faptul că premierul nu a spus ”o vorbă” despre mobilizarea de sâmbătă şi că sumele alocate nu se ridică la nivelul mizei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.