Guvernul din Cipru a anunţat luni că va revoca paşapoartele ciprioţilor turci din statul separatist din nordul insulei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un număr de oficiali turci ciprioţi, inclusiv liderul actual Ersin Tatar, sunt cunoscuţi că deţin sau au deţinut paşapoarte ale Republicii Cipru, chiar dacă administrează statul cipriot turc.

Insula din estul Mediteranei a fost împărţită într-o invazie turcească în 1974, după o scurtă lovitură de stat de inspiraţie greacă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cipru de Nord este recunoscut doar de Turcia, în timp ce Republica Cipru, condusă de ciprioţi greci, este recunoscută la nivel internaţional.

Actuala administraţie cipriotă, care a câştigat miliarde din vânzarea de paşapoarte către mii de oameni, de la oligarhi ruşi şi un fugar malaezian până la cambodgieni bine situaţi, a explicat că acţiunile ciprioţilor turci au subminat integritatea Ciprului.

Încercările de reunificare au eşuat în mod repetat, iar relaţiile sunt la un nivel minim din cauza unei dispute privind rezervele de energie offshore, a cererii ciprioţilor turci ca negocierile de pace să fie plasate pe un nou nivel şi a acţiunilor turcilor de a redeschide o parte dintr-un oraş abandonat de locuitorii săi în războiul din 1974.

Cipru va revoca, nu va reînnoi sau va refuza să elibereze paşapoarte persoanelor care au participat la ”cabinetul pseudo-statului” sau au fost implicaţi în încercări de redeschidere a Varoşa, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Marios Pelekanos.

"Prin actele şi faptele lor subminează suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi securitatea Republicii Cipru, încălcând Constituţia", a spus Pelekanos.

Mass-media ciprioţilor turci a relatat că măsura vizează 14 persoane, între care se află şi Tatar.

Autorităţile ciprioţilor turci au anunţat în iulie o redeschidere parţială a suburbiei plajei Varoşa pentru o posibilă repopulare, dar au fost criticaţi puternic de către ciprioţii greci, care consideră iniţiativa o acaparare de terenuri. Zona a fost o zonă militară turcă, nepopulată de zeci de ani.

Zeci de mii de ciprioţi turci deţin cărţi de identitate şi paşapoarte ale Republicii Cipru, ca drept de naştere bazat pe statul comun stabilit cu ciprioţii greci în 1960.

Formaţiunea comunistă AKEL, principalul partid de opoziţie al ciprioţilor greci, a declarat că decizia referitoare la paşapoarte este destinată exclusiv pieţei interne şi că autorităţile ar trebui să se concentreze asupra iniţiativelor ”de arestare a proiectelor partiţioniste din Turcia”.

Erato Kozakou Marcoullis, fost ministru cipriot de externe şi diplomat cu experienţă, a scris pe Twitter: "O politică lipsită de viziune şi impulsivă! Înlătură singurul element de dovadă că oficialii regimului subordonat Turciei recunosc Republica din Cipru.

"Presa locală a relatat că Tatar, un puternic susţinător al independenţei ciprioţilor turci, a obţinut un paşaport cipriot în 2000. Tatar este fiul unui tehnocrat proeminent care a acţionat drept consilier în discuţiile care au condus la înfiinţarea Republicii Cipru în 1960, după obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.