Guvernatorul Darfurului îi îndeamnă duminică pe civilii din această vastă regiune situată în vestul Sudanului să se înarmeze - ultimul dintr-un şir de apeluri de acest fel -, după şase săptămâni de război între doi generali rivali în această ţară, în care circulau deja foarte multe arme, relatează AFP.
”Îndemn «poporul din Darfur», tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi, să ia armele pentru a-şi apăra bunurile”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter fostul lider rebel Minni Minnawi, în prerzent un apropiat al armatei.
Darfurul, situat la frontiera cu Ciadul şi una dintre cele mai afectate regiuni de aceste confruntări armate, alături de Khartoum, a fost devastat în anii 2000 de un război sângeros.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Începând de la izbucnirea confruntărilor armate, la 15 aprilie, armata generalului Fattah al-Burhan şi paramilitarii generalului Mohamed Hamdane Daglo, luptă în aceste regiuni ”cut toate tipurile de armament”, potrivit locuitorilor.
Potrivit ONU, alături de ei luptă combatanţi civili înarmaţi şi combatanţi tribali sau rebeli, un lucru care face să planeze spectrul unui război civil în această ţară în care, potrivit unui proiect de cercetare, Small Arms Survey (SAS), 6,6% dintre cei 45 de milioane de locuitori deţin o armă de foc.
Şase săptămâni de confruntări armate s-au soldat cu peste 1.800 de morţi - majoritatea în Darfur -, potrivit ONG-ului ACLED.
Armata a îndemnat vineri militarii în retragere să se întoarcă la arme.
La începutul lui mai, în est, sute de membri ai triburilor Beja au manifestat pentru a-i cere arme generalului Burhan.
Alţi actori ar putea alege, la rândul lor, înarmarea.
”Oamenii care fac parte din mişcări nonviolente se gândesc acum să se înarmeze pentru a se proteja”, potrivit unei activiste în favoarea democraţiei, Raga Makawi.
În şase săptămâni, războiul s-a soldat totodată cu un milion de deplasaţi şi peste 300.000 de refugiaţi în ţări vecine, potrivit ONU.
Peste jumătate din populaţia Sudanului, una dintre cele mai sărace ţîri din lume, are nevoie de ajutor umanitar pentru a supravieţui, potrivit ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.