Un grup iranian de hackeri exploatează o vulnerabilitate critică, descopeiră recent, a unui program informatic mic dar foarte răspândit în lume şi atacă ţinte guvernamentale în Israel, potrivit unui companii israeliene în domeniul securităţii cibernetice, care anunţă că a blocat atacuri, relatează AFP.
Grupul iranian de hackeri Charming Kitten - sau APT 35 -, asociat regimului iranian, a exploatat o falie în Log4j şi a atacat şapte ţinte în Israel, inclusiv site-uri guvernamentale, a anunţat compania israeliană de securitate cibernetică Check Point Software Technologies.
”Check Point a blocat aceste atacuri, pentru că am asistat la comunicări între un server folosit de acest grup şi ţinte din Israel”, a precizat într-un comunicat, miercuri, compania.
În unele versiuni ale Log4j, preluat în numeroase programe informatice, o falie permite să se preia foarte uşor controlul asupra maşinii în care se află.
Hackerul poate, astfel, să încerce să circule în reţeaua informatică a victimei şi să desfăşoare viruşi de tip ransomware şi instrumente de spionaj.
Începând din 2010, Iranul pe de o parte şi Statele Unite pe de alta se acuză cu regularitate de atacur cibernetice.
În ultimele săptămâni, mai multe ste-uri israeliene au fost ţinta unor atacuri informatice imputate de către experţi Iranului, inamicul jurat al Israelului.
La începutul lui noiembrie, grupul ”Black Shadow” - prezentat de către specialişti ca având legături cu Iranul - a dfuzat date ale multor utilizatori ai unui site de întâlnri ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).
În octombrie, Israelul a anuţat că a suferit ”pentru prma oară” în istoria sa un atac cibernetic ”major” cu un program de tip ransomware vizând un spital public.
Teheranul a acuzat recent Washngtonul şi Israelul de un atac cibernetic care a pertubat un sistem de distribue de carburant.
Săptămâna trecută, Israelul a anunţat că a efectuat un exerciţiu fără precedent, pe o perioadă de zece zile, în care a simulat un atac internaţional vizând sisteme financiare.
Zece ţări, inclusiv Statele Unite, Germania, Italia şi Emiratele Arabe Unite (EAU), au luat parte la acest ”joc de război” în vederea unei consolidări a cooperării internaţioale împotriva hackerilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...