Grupul francez Naval Group anunţă că a vândut patru submarine de ultimă generaţie Olandei, în cadrul unei înnoiri a flotei olandeze, un proiect în valoare de câteva miliarde de euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În pofida schimbării Guvernului Olandei, grupul public francez ales de Haga în martie a concretizat exportul a patru submarine de tip Barracuda, dintre care 12 exemplare au fost vândute Australiei înainte de anularea contractului de către Canberra în 2021.

Secretarul de stat olandez însărcinat cu Apărarea Gijs Tuinman şi CEO-ul Naval Group Pierre Eric Pommellet au semnat luni un ”acrod de vânzare referitor la programul înlocuirii unor submarine olandeze” pe şantierul Den Helder, în Olanda, a anunţat într-un cmunicat Naval Group.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Valoarea contractului nu a fost dezvăluită, însă Christophe van der Maat, la acea vre,e secretar de stat însărcinat cu Apărarea, declara în martie AFP că bugetul proiectului era de 5,6 miliarde de euroşi că oferta Naval Group era sub această sumă.

În martie, Olanda a anunţat că a ales grupul francez în detrimentului grupului format de suedezii de la Saab şi olandezii de la Damen, în cadrul unui program de înnoire a flotei aflate în serviciu de la începutul anilor '90.

”O LUNGIME AVANS”

"Naval Group este onorat că a fost ales de către unul dintre operatorii flotei celor mai avansate submarine ale NATO, răspunzând unor exigenţe operaţionale şi tehnice ridicate”, a declarat Pommellet, citat în comunicat.

Submarinele de tip Barracuda sunt foarte silenţioase, ceea ce le face dificil de detectat. Dotate cu capacităţi avansate în privinţa detectării şi puteriide foc, ele vor juca un rol-cheie în apărarea apelor teritoriale olandeze şi a rutelor maritime, esenţiale libertăţii comerţului.

Competiţia între Naval Group, aliat cu olandezii de la Royal IHC, germanii de la Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) şi suedezii de la Saab, aliaţi cu constructorul naval olandez Damen.

Acest îndelungat proces - demarat în 2015 - vizează să înlocuiască cele patru submarine de clasa Walrus lansate la începutul anilor '90, dintre care primul a fost retras din serviciu în toamna trecută, pentru ca piesele acestuia să fie folosite la întreţinerea celorlalte.

Submarinele Orka, Zwaardvis, Barracuda şi Tijgerhaai, pe care le furniza Naval Group "vor da Marinei Regale olandeze o lungime avans în domeniul luptei submarine”, a subliniat luni comandantul Agenţiei guvernamentale olandeze COMMIT Jan Willem Hartman.

Primele două urmează să intre în serviciu la zece ani de la semnarea contractului.

Potrivit cotidianului La Tribune, ultimele două urmează să fie livrate până în 2038.

Contactat de AFP, Naval Group a refuzat să comunice în acest stadiu asupra caestui punct.

În martie, Naval Group a promis să se asigure ca ”ecosistemul olandez să-şi dezvolte şi conserve expertiza şi implicarea de-a lungul întregului ciclu de viaţă a submarinului”.

Semnarea la 10 septembrie a unui Acord de Cooperare Industrială între Naval Group şi Ministerul olandez al Afacerilor Economice a precedat finalizarea afacerii.

Asamblarea submarinelor Olandei urmează să aibă loc în instalaţia Naval Group de la Cherbourg (Manche), în nord-vestul Franţei, unde sunt produse submarine nucleare franceze.

Însă, potrivit Acordului de Cooperare Industrială (ICA), apărarea olandeză va putea profita de contract pentru a-şi consolida baza tehnologică şi industrială.

Un prim submarin de tip Barracuda, Suffren, echipează Marina franceză într-o versiune cu propulsie nucleară. Modelul destinat Olandei este cu propulsie convenţională diesel-electrică şi este un pic mai mic, de 3.000 de tone, faţă de 4,500 de tone.

Marina olandeză a anunţat că este necesar să fie dotată cu submarine oceanice de mare autonomie, pentru a putea opera departe de bazele sale, lucrul pentru care a fost conceput Barracuda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.