Greve aveau loc miercuri - a opta zi a unei mobilizări împotriva reformei pensionării - în mai multe sectoare-cheie - transporturi, energie, gunoi -, însă nu reuşesc ”să oprească” Franţa, relatează Le Figaro.
Gunoierii, care s-au alăturat mai târziu protestelor, sunt foarte vizibili, mai ales la Paris, unde vor să continue greva ”cel puţin până la 20 martie”.
Însă greva îşi pierde impulsul în sectoarele petrolier şi al transporturilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
O rafinărie a ieşit din grevă la Marsilia, potrivit Confederaţiei Generale a Muncii (CGT).
Gunoierii din Paris au decis marţi prin vot să continue greva - în timp ce aproximativ 7.000 de tone de deşeuri zac pe străzile capitalei franceze.
Ministrul de Interne a cerut Primăriei Parisului să-i rechiziţioneze pe gunoieri.
Cele mai afectate sunt zece arondismente în care agenţi ai primăriei iau gunoiul.
Ridicarea gunoiului este perturbată şi în cazul prestatorilor privaţi, din cauza nefuncţionării a trei incineratoare - cele de la Ivry-sur-Seine şi Issy-les-Moulineaux sunt blocate de grevă, iar cel de la Saint-Ouen se află în mentenanţă.
Ridicarea gunoiului a fost perturbată marţi şi la Rennes, Rouen, Saint-Brieuc, Nantesşi Seine-Maritime.
Sectorul electricităţii este foarte mobilizat având în vedere miza în cazul electricienilor şi lucrătorilor în domeniul gazelor naturale care, în afară de creşterea vârstei de pensionare se tem de suspendarea regimului special de pensionare.
Însă, la fel ca la manifestaţii, numărul greviştilor scade. Mai puţin de un sfert dintre angajaţii EDF (22,4%) au încetat munca miercuri, potrivit conducerii.
Această participare la grevă scade puternic faţă de precedenta zi de mobilizare, la 7 martie, când conducerea a anunţat că 41,5% dintre salariaţi făceau grevă.
În domeniul gazelor naturale, cele patru terminale franceze de metan au decis să prelungească greva până la începutul săptămânii viitoare, iar toate instalaţiile de depozitarea gazelor naturale ale Storengy urmează să fie ocupate sau să se afle în grevă ”cel puţin până la sfârşitul săptămânii”, potrivit CGT Énergie - fără consecinţe, în acest stadiu, asupra clienţilor.
Mai multe rafinării franceze se aflau în grevă, iar la ”Donges, La Mède şi Fos greva a fost prelungită în expedieri”, a declarat AFP coordonatorul sectorului în cadrul CGT Eric Sellini.
În instalaţia din ”Normandia, salariaţii sunt în continuare în grevă, dar au loc expedieri”, iar la rafinăria Petroineos de la Lavera ”salariaţii nu sunt grevişti miercuri, iar livrările se reiau”, a precizat el.
Sindicatele din sectorul petrolier le cer greviştilor din rafinării să oprească producţia, însă aceştia sunt reticenţi faţă de asemenea operaţiuni delicate tehnic şi îndelungate.
La Societatea Naţională franceză de Căi Ferate (SNCF), traficul era perturbat, iar circulaţia miercuri urma să se desfăşoare ca luni şi marţi - în medie cu trei TGV Inoui şi Ouigo din cinci, un intercity din trei. niciun tren de noapte şi trei TER din cinci. Dificultăţi se înregistray în Ile-de-France.
La 7 martie, 80% dintre trenurile de mare viteză (TGV) au fost anulate.
Regia Autonomă de Transport Paris (RATP) preconiza un trafic cu mult mai bun decât în primele zile ale grevei.
Anulări de zboruri se anunţau mai puţine decât săptămâna trecută, când au avut loc pe platforma pariziană Orly şi Roissy şi pe aeroporturi din regiune.
Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) le-a cerut comapniilor aeriene să anuleze 20% dintre zborutile de la Paris-Orly, din cauza unei greve a controlorilor aerieni.
Blocaje au avut loc şi în ţară.
Transportatori rutieri blocau miercuri complet toate căile de acces pe autostrada A26, în Nord, între Calais şi Thérouanne.
Câteva zeci de manifestanţi au blocat miercuri intrarea în sediul companiei maritime de transport CMA-CGM, la Marsilia.
MANIFESTAŢII ÎN ORAŞE MARI
Această zi de mobilizare are loc după o zi de manifestaţii cu cea mai slabă participare de la începutul acestui conflict social.
Francezii sunt chemaţi miercuri să manifesteze împotriva unei reforme a pensionării foarte nepopulară.
Manifestanţii, împărţiţi între fatalism, furie şi speranţa de a opri Guvernul, nu sunt foarte numeroşi în marile oraşe, la fel ca sâmbătă.
La Orléans s-au mobilizat 3.100 de oameni, cea mai mică participare de la începutul contestării reformei pensionării.
La Rennes au ieşti în stradă 7.500 de oameni, după o manifestaţie de amploare la 7 martie, cu 30.000 de manifestanţi şi 11.000 sâmbătă.
La Grenoble situaţia era la fel, unde s-au adunat 5.200 de protestatari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.