Actividta ecologistă suedeză Greta Thunberg a participat vineri la o manifestaţie propalestiniană şi în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice, la Milano, la câteva zile după ce a provocat un scandal în Germania în urma declaraţii împotriva Israelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativn 1.000 de persoane - inclusiv numeroşi adolescenţi - s-au alăturat cortegiului paşnic în capitala lombardă, organizată de către Fridays For Future, mişcarea pe care a înfiinţat-o suedeza.

Greta Thunberg a purtat, în fruntea cortegiului, la care s-au arborat pancarte şi steaguri, un keffiyeh - eşarfa tradiţională care simbolizează lupta palestinienilor împotriva Israelului.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Palestinienii trăiesc de zeci de ani sub opresiunea unui regim de apartheid, iar în timp ce anul trecut sufereau un genocid filmat în direct, lumea a abandonat încă o dată Palestina”, a denunţat într-un discurs activista în vârstă de 21 de ani.

Războiul din Fâşia Gaza a înceut după atacul lansat la 7 octombrie 2023 de către combatanţi din mişcarea islamistă palestiniană Hamas, cel mai grav din istoria Israelului.

Atunci 251 de persoane au fost luate ostatice, iar atacul s-a soldat cu 1.206 morţi în sudul Israelului, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

După atacul sângeros al Hamas, israelul a lansat bombardamente masive în Fâşia Gaza, o enclavă condusă de către mişcarea islamistă, şi operaţiuni terestre în care a ucis peste 42.000 de oameni, mai ales civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, date pe care ONU le consideră fiabile.

”O LUPTĂ ÎMPOTRIVA INDUSTRIEI CARBURANŢILOR FOSILI”

Greta Thunberg a făcut vineri o paralelă între încălzirea globală şi industria armamentului.

”Lupta pentru dreptate climatică este o luptă împotriva industriei carburanţilor fosili, dar în acelaşi timp împotriva industriei armamentului (...) şi supraexploatării resurselor naturale”, a declarat ea.

Justiţia germană a dispersat marţi seara o tabără propalestiniană a unor studenţi la Dortmund - din cauza venirii anunţate a Gretei Thunberg, care a particiopat luni la o adunare la Berlin.

Potrivit Poliţiei din Berlin, participanţi au aruncat cu sticle către forţele de ordine şi au scandat sloganuri antiisraeliene.

Tânăra suedeză a acuzat la berlin Germania de ”reducerea la tăcere şi ameninţarea activiştilor care se ridică împotriva genocidului şi ocupaţiei Palestinei”.

Manifestaţia de vineri de la Milano a făcut parte din cadrul unei ”greve naţionale în favoarea (luptei împotriva modificărilor) climatice”, o serie de manifestaţii organizate de către Fridays For Future în întreaga Italie.

”Manifestaţia este singura armă de care dipunem noi împotriva nedreptăţilor din cauza cărora suferim”, a declarat AFP o manifestantă, Sofia Parisi, în vârstă de 17 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.