Forţele de securitate nigeriene au tras, sâmbătă, cu gloanţe şi gaze lacrimogene asupra protestatarilor şi jurnaliştilor în timpul demonstraţiilor împotriva crizei economice din capitala ţării, Abuja, potrivit jurnaliştilor de la faţa locului şi înregistrărilor video analizate de agenţia de presă Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nu s-a confirmat imediat dacă proiectilele trase asupra jurnaliştilor au fost gloanţe de cauciuc sau reale. Dar AP a fost martoră la urmările atacului, inclusiv la găuri de gloanţe într-o maşină aparţinând unuia dintre jurnalişti, precum şi la gloanţe reale la locul protestelor.

Cel puţin 50 de jurnalişti au fost arestaţi sâmbătă în timpul protestelor din Abuja, a declarat biroul Amnesty International Nigeria.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Aproape 700 de protestatari au fost arestaţi până acum în întreaga ţară, în timp ce nouă ofiţeri au fost răniţi în timpul protestelor, aflate acum în a treia zi, a declarat poliţia nigeriană.

Manifestaţiile sunt îndreptate în principal împotriva celei mai grave crize a costului vieţii din ultima generaţie şi a acuzaţiilor de proastă guvernare şi corupţie din cea mai populată ţară din Africa.

Nigeria este unul dintre cei mai mari producători de petrol de pe continent, iar funcţionarii săi publici sunt printre cei mai bine plătiţi din Africa, dar are unii dintre cei mai săraci şi mai înfometaţi oameni din lume.

Pe stadionul naţional nigerian, unde s-au adunat zeci de protestatari, poliţiştii au fost văzuţi trăgând cu gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstraţiile cu puţin timp înainte de sosirea unor agenţi cu cagule despre care se crede că fac parte din serviciile secrete nigeriene, potrivit mai multor protestatari, jurnalişti şi înregistrări video distribuite de AP.

Departamentul nigerian al Serviciului de Stat, ai cărui agenţi sunt de obicei acoperiţi cu cagule, a dispersat rapid protestatarii şi apoi a tras focuri de armă asupra jurnaliştilor care se aflau încă pe stadion, potrivit a şase jurnalişti de acolo care au vorbit pentru AP.

O înregistrare video realizată de unul dintre jurnalişti a arătat agenţii înarmaţi urmărind oamenii în faţa stadionului. Vehiculele lor, în număr de cel puţin cinci, erau parcate alături de cele ale poliţiei nigeriene.

"A fost şocant pentru că ne-au văzut ca jurnalişti şi noi le spuneam că suntem jurnalişti", a declarat Abdulkareem Mojeed, unul dintre cei atacaţi. Cel puţin trei gloanţe i-au străpuns maşina.

Jurnaliştii au declarat că stăteau departe de protestatari. Aceştia au declarat că purtau veste care îi identificau ca fiind jurnalişti şi că se aflau lângă vehicule cu însemnele mass-media atunci când s-a tras asupra lor.

Cel puţin 31 de cazuri de atacuri asupra jurnaliştilor, inclusiv 11 arestări, au fost înregistrate până în prezent de la începutul protestelor, potrivit Centrului pentru Jurnalism, Inovaţie şi Dezvoltare (CJID), axat pe Africa de Vest, care urmăreşte atacurile asupra presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.