Procesul a nouă presupuşi membri ai mişcării Reichsbürger începe luni în Germania. Gruparea plănuia să invadeze Camera Deputaţilor germană din Berlin pentru a-i aresta pe aleşi şi a înlătura guvernul, o lovitură de stat care a fost dejucată la sfârşitul anului 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este primul proces dintr-o serie de trei prevăzute împotriva unei grupări extremiste desfiinţate în Germania. Procesul are loc la un tribunal din Stuttgart.

Grupul, care se baza pe ideologiile conspiraţioniste şi de extremă-dreapta ale Reichsbürger (cetăţeni ai Reichului), plănuia să invadeze Camera Deputaţilor din Berlin, să îi aresteze pe aleşi şi să doboare guvernul. Cei mai mulţi dintre cei nouă bărbaţi chemaţi luni la bară sunt suspectaţi că au fost responsabili de operaţiunile militare ale reţelei.

În total, 26 de persoane vor trebui să răspundă pentru planurile lor în faţa instanţelor germane în trei procese diferite.

Presupusul creier al acţiunii este un aristocrat septuagenar şi om de afaceri, Henri XIII, cunoscut sub numele de Prinţul Reuss. El va fi judecat alături de alţi opt presupuşi lideri ai grupului, inclusiv un fost deputat de extremă dreapta şi un fost ofiţer de rang înalt din armată, la Frankfurt, începând cu 21 mai.

Al treilea proces va începe în 18 iunie la München împotriva ultimilor opt membri arestaţi la 7 decembrie 2022.

Planează umbra Rusiei

Grupul s-a constituit, la sfârşitul lunii iulie 2021, într-o organizaţie politică şi militară în vederea unei lovituri de stat.

Mişcarea Reichsbürger reuneşte extremişti de dreapta şi pasionaţi de arme care resping legitimitatea Republicii germane moderne: ei cred în continuarea existenţei Reichului german de dinainte de Primul Război Mondial sub forma unei monarhii, iar mai multe grupuri de simpatizanţi au decretat crearea propriilor mini-state.

Umbra Moscovei planează asupra complotului. Presupusa parteneră a lui Henri XIII, o cetăţeană rusă pe nume "Vitalia B.", este suspectată că "l-a pus pe aristocrat în contact cu Consulatul General al Rusiei la Leipzig şi l-a însoţit acolo în iunie 2022".

Henri XIII căuta să obţină sprijinul Moscovei, deşi, atunci când celula a fost desfiinţată, Kremlinul a negat orice "interferenţă".

Reţeaua îşi asigurase mijloacele necesare pentru a-şi atinge ambiţiile, având la dispoziţie "aproximativ 500.000 de euro", precum şi un "arsenal de aproximativ 380 de arme de foc, aproape 350 de arme albe, 500 de alte arme şi cel puţin 148.000 de cartuşe", potrivit anchetatorilor.

De asemenea, membrii reţelei achiziţionaseră şi alte echipamente, inclusiv caschete balistice, veste antiglonţ, dispozitive de vedere pe timp de noapte şi cătuşe.

Procese care vor dura până la începutul anului 2025

La Stuttgart, majoritatea celor nouă inculpaţi sunt suspectaţi că au încercat să recruteze alte persoane pentru cauza lor din rândurile armatei sau poliţiei germane, sau din rândul foştilor membri ai acestor două instituţii.

Dintre cei nouă suspecţi, Markus H. şi Andreas M. făceau parte din conducere, în timp ce Matthias H. şi Steffen W. erau responsabili de pregătirea militară.

Alexander Q. a fost însărcinat de Marco van H. cu răspândirea teoriilor conspiraţiei pe internet, iar scopul său era să îşi înfiinţeze propriul canal de televiziune în scopuri propagandistice odată ce lovitura de stat ar fi reuşit. Un alt suspect, S., a fost responsabil de dezvoltarea infrastructurii IT a grupului.

Un ultim suspect, Markus L., a fost, de asemenea, acuzat de tentativă de omor pentru că a tras cu focuri de armă de la distanţă spre ofiţerii de poliţie care efectuau o percheziţie la domiciliul său din Reutlingen în martie 2022.

Pentru fiecare dintre cele trei procese, la Stuttgart, Frankfurt şi München, instanţele au programat aproximativ cincizeci de zile de audieri, cel puţin până în ianuarie 2025.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.