Germania a cerut Poloniei să aresteze un instructor de scufundări ucrainean care ar fi făcut parte dintr-o echipă ce a aruncat în aer conductele de gaze Nord Stream în urmă cu doi ani, potrivit unor relatări apărute miercuri în presa germană, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu toate acestea, o publicaţie susţine că bărbatul nu pare să mai locuiască în Polonia.

Conductele Nord Stream 1 şi 2, în valoare de mai multe miliarde de dolari, care transportă gaze pe sub Marea Baltică, au fost avariate de o serie de explozii în septembrie 2022, la şapte luni după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Anchetatorii germani cred că scafandrul ucrainean a făcut parte dintr-o echipă care a plasat explozibilii, au relatat ziarele Suddeusche Zeitung şi Die Zeit, precum şi postul de televiziune ARD, citând surse anonime.

Guvernul german ar fi transmis Poloniei un mandat european de arestare în luna iunie.

Un alt bărbat şi o femeie - de asemenea instructori ucraineni de scufundări - au fost identificaţi în cadrul anchetei germane privind sabotajul, dar până în prezent nu au fost emise mandate de arestare pe numele lor, potrivit presei germane.

Exploziile au distrus trei din cele patru conducte Nord Stream, care au devenit un simbol controversat al dependenţei Germaniei de gazul rusesc.

Rusia a dat vina pe Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina pentru explozii, care au tăiat în mare parte gazul rusesc de pe piaţa europeană profitabilă. Aceste ţări au negat implicarea.

Germania, Danemarca şi Suedia au deschis anchete cu privire la incident, iar suedezii au găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziei, confirmând că exploziile au fost deliberate.

Anchetele suedeze şi daneze au fost închise în luna februarie a acestui an, fără identificarea vreunui suspect.

În ianuarie 2023, Germania a percheziţionat o navă despre care a afirmat că ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibili şi a declarat Organizaţiei Naţiunilor Unite că, în opinia sa, scafandri instruiţi ar fi putut ataşa dispozitive la conducte la o adâncime de aproximativ 70-80 de metri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.