Guvernul german a aprobat o vânzare de rachete de tip Iris-T Arabiei Saudite la sfârşitul lui 2023, ridicând un embargo vechi impus exportului de armament către Riad, anunţă un purtător de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această informaţie a fost dezvăluită de revista Der Spiegel, în contextul în care Berlinul a ”îngheţat” vânzări de armament destinate Riadului după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la sfârşitul lui 2018.

”Pot să confirm acest articol”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă obişnuită un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.

Autorizarea fată de către Consiliul federal al Securităţii vizează vânzarea a 150 de rachete de tip aer-aer, adică trase dintr-o aeronavă cu scopul de a distruge o ţintă.

Această decizie confirmă noua doctrină a Berlinului faţă de Riad, în contextul crizei în domeniul securităţii în Orientul Apropiat, de la începutil Războiului în Fâşia Gaza între Israel şi Hamas.

Duminică, ministrul german de Externe Annalena Baerbock anunţa, într-o vizită în Israel, că Germania nu se opune vânzării de avioane de tip Eurofighter Arabiei Saudite, în cadrul unui contract negociat de către Regatul Unit pe care berlinul îl bloca de mai mulţi ani.

În virtutea embargoului impus în 2018, Germania bloca totodată exporturi militare directe către Arabia Saudită şi de componente, în cadrul unor programe comune cu aliaţii săi, ca în cazul Eurofighter, un proiect comun al Franţei, regatului Unit, Italiei şi Spaniei.

ATITUDINE ”CONSTRUCTIVĂ”

Pentru a explica această răzgândire, Guvernul german a apreciat că Riadul a adoptat o atitudine ”constructivă” în Războiul din Fâşia Gaza, contribuind ”în mod hotărâtor” la securitatea Israelului şi îndiguirea riscului unui război regional.

Embargoul german, decis în timpul fostului cancelar conservator Angela Merkel, a fost ancorat în contractul coaliţiei SPD-Verzi-FDP al lui Olaf Scholz, aflat la putere de la sfârşitul lui 2021, care reproşa totodată Arabiei Saudite rolul jucat în Războiul din Yemen şi încălcări ale drepturilor omului.

Această schimbare este aspru criticată în rânsul Verzilor (ecologişti).

Vicepreşedinta grupului parlamentar al Verzilor Agnieszka Brugger, care recunoaşte că situaţia internaţională s-a schimbat după atacul Hamas în Israel la 7 octombrie, avertizează în Der Spiegel că ”deciziile legate de ameninţări mari nu trebuie să fie ghidate doar de consideraţii pe termen scurt, ci şi pe termen lung în domeniul politicii securităţii şi drepturilor omului”.

Unii membri ai Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz s-au pronunţat împotriva acestei schimbări.

”Participarea la Războiul din Yemen, opresiunea populaţei ţării şi asasinarea unor jurnalişti sunt tot atâtea elemente care se opun clar unor asemena livrări de armament” critica luni deputatul SPD Ralf Stegner, un membru al Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.